Arhivă : Cronici Înapoi

Concert extraordinar în beneficiul programului 'Tinere Talente' al Fundației Principesa Margareta a României

Publicat: duminică, 26 Octombrie 2014 , ora 10.05

Aseară, în 25 octombrie 2014, Sala Mare a Ateneului Român a fost gazda celei de-a șaptea ediții a Concertului extraordinar de strângere de fonduri pentru programul Tinere talente al Fundației Principesa Margareta a României. Concertul are loc anual cu ocazia aniversării Majestății Sale Regele Mihai I, în prezența Familiei Regale a României, iar și evenimentul din acest an a fost unul realizat la standarde înalte. Seara a debutat cu intonarea Imnului Regal, moment solemn căruia i-a urmat discursul susținut de Alteța Sa Principesa Margareta a României. Din cadrul acestuia vă oferim câteva extrase .

Ne aflăm aici, al șaptelea an consecutiv, pentru a susține tinerii artiști români de valoare, cu ocazia zilei de naștere a tatălui meu, regele Mihai. Vă mulțumesc că sunteți aproape de Fundația Principesa Margareta a României și aveți încredere în tânăra generație - viitorul culturii noastre. În ultimii ani, peste 170 de artiști plastici și muzicieni au obținut performanțe remarcabile, ajutați cu burse de studii, mentori și promovare publică. Numele lor și al României este menționat în festivaluri și expoziții în întreaga lume. Sunt mândră de ei!

Concertul a fost unul plăcut și a debutat cu o serie de arii celebre din opere și operete, precum Elixirul dragostei, Carmen, Văduva veselă și Povestirile lui Hoffmann. Soliști au fost trei tineri muzicieni, bursieri ai programului Tinere talente - soprana Diana Alexe, mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu și tenorul George Vârban. Aceștia au fost acompaniați de Orchestra Fundației Principesa Margareta a României, la pupitrul căreia s-a aflat dirijorul Tiberiu Soare. Prestațiile lor au fost gustate din plin de către publicul entuziast. Fără doar și poate, 'atracția' serii a fost momentul pianistei Alexandra Dariescu, ce a interpretat Concertul nr.1 op. 23 în si bemol minor pentru pian și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Un singur cuvânt ar putea rezuma întreaga interpretare - bucurie, bucurie care s-a răspândit și a electrizat întreaga sală. Iată ce au spus la final artiștii despre concert.

Pianista Alexandra Dariescu:

A fost cea mai mare bucurie să mă reîntorc acasă, să mă reîntorc în România, să concertez aici. Este pentru prima dată când cânt la Ateneul Român, care este o sală atât de frumoasă cu atât de multă istorie. Cea mai mare bucurie a fost să concertez alături de tinerele talente pe care Fundația Principesa Margareta a României le susține, le sprijină și pur și simplu schimbă vieți. Cred că cel mai bun mod de a învăța unii de la alții este de a cânta împreună. Din cauza aceasta am avut parte de cel mai frumos sentiment.

Dirijorul Tiberiu Soare:

Nu te poți gândi decât la această extraordinară valoare de simbol pe care o are regalitatea în istoria și în mentalitatea românească. Anume, un fel de catalizator pentru tot ce este mai bun în cultură și în arte. Așa că n-am putut să mă simt altfel decât privilegiat și foarte emoționat.

Radu Mihalache