Arhivă : Cronici Înapoi

Excelențe sonore contemporane

Publicat: joi, 31 Iulie 2014 , ora 11.35
La Sibiu a continuat ediția a XII-a a Festivalului ICon Arts. După concertul coral al ansamblului "Vox Medicalis" de luni și foarte interesanta confruntare militaro-muzicală de marți dintre Fanfara Armatei Naționale Libaneze și Fanfara Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu", ieri a fost cu adevărat ziua artei contemporane. Pe scena sălii Thalia a urcat excelentul ansamblu ICon Arts, formație care a crescut valoric spectaculos sub îndrumarea dirijorului Gabriel Bebeșelea.

Au putut fi ascultate cinci creații, trei ale bursierilor programului "Compozitori în rezidență", o piesă a germanului Michael Schneider și o primă audiție românescă a valorosului compozitor britanic Jonathan Harvey.

Solist al acestei din urmă lucrări ,"Scene", a fost Ladislau Csendes violonist, profesor sărbătorit la Sibiu cu ocazia împlinirii a 40 de ani de activitate artistică, un artist valoros care și-a demostrat și aseară clasa internațională.

Cei trei bursieri ai programului unicat pentru spațiul cultural românesc - "Compozitori în rezidență"au fost Shuying Li din China, care a finalizat la Sibiu o lucrare plină de forță - "Zooming", Edmund Hunt din Marea Britanie care a impresionat în lucrarea "Ubi Sunt" prin varietatea efectelor sonore și americanul Joshua Hey care în lucrarea "Miss fire" a dat dovadă de un mare rafinament al construcțiilor sonore.

Vineri 1 august va avea loc ultimul concert al Festivalului ICon Arts 2014. De la ora 19 în sala Thalia va fi un regal jazzistic. Pianistul Mircea Tiberian, care îi va avea invitați printre alții pe vocalista Luiza Zan, contrabasistul Chris Dahlgren și percuționistul John Betsch va fi sărbătorit pentru împlinirea a 40 de ani de carieră… doar ediția din acest an a festivalului se desfășoară sub titulatura "Celebrates".


Sebastian Crăciun