Arhivă : Cronici Înapoi

Start pentru a patra ediție a Turneului național 'Flautul fermecat'

Publicat: luni, 16 Iunie 2014 , ora 11.39

Vineri, 13 iunie 2014, a avut loc conferința de presă ce a anunțat debutul celei de-a patra ediții a Turneului național "Flautul fermecat", susținut de flautistul Ion Bogdan Ștefănesu și pianistul Horia Mihail.

S-a discutat despre noutățile pe care această ediție le aduce - de la schimbarea numelui turneului, din "Flautul de aur" în "Flautul fermecat" și abordarea unui repertoriu cu profund caracter pedagogic, lucrările fiind în totalitate piese obligatorii la concursuri și în programele școlare și universitare. Turneul debutează în 14 iunie printr-un concert susținut la Sala Rotary din Baia Mare și se va încheia pe 25 iunie la București, cu un concert ce va avea loc la Sala Radio.

Mai multe informații despre proiect ne-a oferit la final Oltea Șerban Pârâu, directorul Centrului Cultural Radio România:

"Flautul, anul acesta, poartă numele de Flautul fermecat - din Flautul de aur a devenit Flautul fermecat. Aduce din nou ceea ce a adus de fiecare dată, atracția publicului către un instrument mai rar auzit în postura de protagonist. Faptul că Radio România Cultural și Radio România în general au organizat aceste turnee - Pianul călător, Duelul viorilor, Vioara lui Enescu și Flautul de aur - este important și face parte dintr-un tip de misiune educativă, face parte din acea misiune care spune că radioul public trebuie să și educe, trebuie să explice oamenilor într-o manieră plăcută, atractivă, cât mai plină de culoare ce este interesant în această parte culturală a vieții. Cred că ceea ce face Turneul Flautul fermecat, ceea ce face Ion Bogdan Ștefănescu și, respectiv, ceea ce face Horia Mihail și prin acest turneu este și o acțiune de educație."

Despre acest proiect, dar și despre sezonul său concertistic ne-a vorbit pianistul Horia Mihail:

"Trebuie să recunosc faptul că acest sezon este cel mai încărcat din câte au existat până acum. Mai ales ultimele două luni au fost de-a dreptul înfiorătoare din punct de vedere logistic. Acest turneu Flautul fermecat e, practic, cireașa de pe tort a acestui sezon. Cinci din ultimele șapte concerte pe care le am în luna iunie vor fi alături de un bun prieten - Ion Bogdan Ștefănescu. În program integral nou pentru mine, interesant însă atât prin felul în care este structurat, cât și prin muzica deosebit de variată din punct de vedere stilistic, din punct de vedere al emoțiilor care sunt transmise. Aștept două săptămâni în care o să-mi facă plăcere să mă sui pe scenă alături de Ion Bogdan Ștefănescu."

La final, detalii despre repertoriul acestui turneu ne-a oferit chiar flautistul Ion Bogdan Ștefănescu:

"Programul cuprinde de data aceasta lucrări esențiale din repertoriul flautistic; sunt cerute în general în concursuri internaționale, în admiteri la licee sau universități… L-am putea numi un concert-lecție. Pentru cei care chiar studiază flautul într-un mod profesionist va fi extrem de interesant, iar cei care vin pur și simplu din plăcere vor avea ocazia și satisfacția să asculte niște lucrări cu totul remarcabile. Cele din prima parte sunt lucrări din perioada romantică, în mare parte compuse de către flautiști. Deci, pe lângă Schubert, care constituie vedeta acestei prime părți, mai există alți trei compozitori - Doppler, Moralcchi și Petre Elinescu (o surpriză, un român!). Aceștia au fost flautiști, la vremea lor, în mare vogă, umpleau saloanele mondene prin performanțele lor. În partea a doua, am gândit programul în jurul personalității lui George Enescu pentru că Faure i-a fost profesor lui Enescu la Paris, Ravel i-a fost coleg tot la Paris, iar ceilalți compozitori - Martinu și Martin - unul ceh, celălalt elvețian, sunt colegi de generație, sunt născuți cu un an înaintea lui George Enescu. Vasile Jianu, și el flautist celebru, a cântat Cantabile și presto - lucrarea pe care noi o vom interpreta în recital - în primă audiție la București cu Enescu în sală. Grigoraș Dinicu, cel cu care vom încheia programul, era o vedetă a timpului său, un violonist remarcabil, un compozitor de excepție. În concluzie, eu cred că e un program spectaculos și care demonstrează de fapt, mai ales în partea a doua, ce ofertă fantastică exista în prima jumătate a secolului XX - ofertă stilistică muzicală."


Reportaj realizat de Radu Mihalache