Arhivă : Cronici Înapoi
Turneul Național Stradivarius continuă
Publicat: joi, 29 Mai
2014
, ora 11.57
Cea de-a 7-a ediție a Turneului Național Stradivarius a ajuns în 27 mai la Filarmonica din Oradea. Începând cu 18 mai, violonistul Alexandru Tomescu și invitatul său special, pianistul rus Eduard Kunz, au mai vizitat orașele Târgu Mureș, Bistrița, Cluj Napoca și Timișoara, peste tot fiind primiți cu căldură de către public și recompensați cu aplauze la scenă deschisă.
In the mood for Prokofiev este titlul turneului, iar pe lângă cele 5 Melodii, Sonata nr.1 în fa minor și Sonata nr.2 în Re major, programul include un prim opus compus de tânărul Gabriel Gîțan. Acesta a fost selectat în urma unui concurs realizat de cei doi protagoniști.
Alegerea programului turneului din acest an nu a fost deloc ușoară. Este vorba despre o prietenie care ajunge pe scena de concert, îmbrăcând forma muzicii lui Prokofiev. "Pe Eduard Kunz îl știu doar de câțiva ani, dar parcă ne cunoaștem de-o viață", declară Alexandru Tomescu.
Aceasta este și senzația pe care o ai atunci când îi asculți. Bogăția interpretării lor, povestea pe care o spun, imaginile pe care le conturează sonor dezvăluie o lume plină de contraste, cea a muzicii lui Prokofiev. În sălile de concert pășesc adulți, tineri și copii, dintre care unii nu au ascultat niciodată creația acestui compozitor, dar care o descoperă acum fascinați. Mărturisesc faptul că teme din lucrările interpretate de Alexandru Tomescu și Eduard Kunz mă urmăresc mult timp după plecarea de la concert.
"Muzica lui Prokofiev este mai modernă ca oricând. Dacă găsești în tine dorința de a o asculta, vei vedea că este o conversație cu un prieten drag, despre lucruri care contează, poate grele și întunecate câteodată sau poate la limită. Întotdeauna însă te vei simți cu sufletul ușor și curat, împăcat cu tine însuți, luându-ți rămas bun până la următoarea întâlnire", spune Eduard Kunz.
Turneul Național Stradivarius este dedicat și în acest an Fundației Hope and Homes for Children România și luptei împotriva abandonului copiilor. Până acum, publicul din primele cinci orașe vizitate a donat pentru copiii defavorizați peste 4000 lei.