Arhivă : Cronici Înapoi

S-a deschis Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, ediția a XXIV-a

Publicat: luni, 26 Mai 2014 , ora 11.46
Sâmbătă, 24 mai 2014, a avut loc deschiderea celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, festival care este consacrat muzicii contemporane românești și universale. Ediția de anul acesta se desfășoară atât în București, cât și în orașe precum Arad, Bacău, Cluj-Napoca, Iași, Pitești sau Târgu-Mureș și propune publicului o mare varietate de concerte grupate pe cicluri de manifestări: ,,Formații camerale prestigioase", ,,Mari interpreți români de muzică nouă", ,,Tinerii muzicieni și muzica nouă", ,,Invitați de marcă", ,,Mari ansambluri de renume național și internațional".

Concertul de deschidere, care a avut loc la Ateneul Român, i-a reunit pe scenă pe membrii orchestrei Universitaria a Universității Naționale de Muzică iar conducerea dirijorală i-a aparținut lui Jin Wang. Din program au făcut parte lucrările ,,Erebos" de Sebastian Androne, ,,Variațiuni cinematografice" de Dumitru Capoianu, Concertul nr. 1 pentru flaut, 13 instrumente de coarde și percuție de Doina Rotaru, în ipostază solistică regăsindu-se flautistul Octavian Moldovean și ,,Concerto for the Young Orchestra", lucrare semnată de Jin Wang.

Evoluția tinerilor muzicieni a fost apreciată de publicul care s-a putut bucura de contactul cu universuri sonore deosebite, răsplătind cu aplauze entuziasmul și calitatea interpretării unor partituri complexe, cu care muzicienii, în speță cei tineri, se confruntă destul de rar.

Mai multe impresii despre concert, dar și alte informații cu privire la festival ne-a oferit compozitorul Dan Buciu, directorul artistic al Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi:

,,Performanța lor o consider a fi excepțională și cred că ne-am atins perfect scopul. Era vorba tocmai de ideea aceasta de a-i apropia de o muzică pe care din păcate ei nu o prea contactează. Iată însă că, având în fața lor la pupitru un muzician de excepție, în egală măsură un dirijor formidabil dar și un foarte dotat compozitor, iată deci că reacția lor a fost extrem de pozitivă și cred că performanța de astăzi merită un calificativ maxim. Anul trecut, vizavi de tineri, care constituie una dintre țintele principale ale unui asemenea festival, noi ne-am focalizat mai ales pe creația tinerilor. De data aceasta ne-am orientat poate chiar mai mult catre tinerii interpreți, elevi chiar de la Colegiul Național George Enescu si Universitatea Națională de Muzică vor susține mâine un recital care este rodul unor masterclassuri care au fost organizate cu asemenea muzică nouă. Cred că deschiderea, care nu întâmplător a fost acordată tinerilor, a confirmat, cred eu, politica justă a acestei ediții."

Alexandru Mija