Arhivă : Cronici Înapoi

A doua ediție SoNoRo Conac a debutat la Conacul Manasia cu un concert și o expoziție dedicate lui George Löwendal

Publicat: luni, 12 Mai 2014 , ora 13.28

Deschiderea celei de-a doua ediții a seriei de concerte SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu același nume și i-a adus un omagiu scenografului și pictorului George baron Löwendal (1897-1964). Concertul a fost precedat de vernisajul unei expoziții de scenografie și pictură, cu lucrări semnate de George Löwendal.

"Am îmbinat pentru prima oară în concertele SoNoRo Conac muzica, pictura și arhitectura și cred că am reușit să creăm un mic «Gesamtkunstwerk». A fost o satisfacție enormă să punem la cale o serată muzicală de excepție, într-un cadru arhitectonic ireproșabil și în fața unui public atât de entuziast, încântat de a fi de față la renașterea unei veritabile tradiții."- Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.

Programul serii a cuprins piese de Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig Van Beethoven, Josef Suk și, în primă audiție absolută, Diana's Tango pentru pian solo a compozitorului argentinian contemporan Marcelo Nisinman. Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă) și bursierii SoNoRo Interferențe Ela Bokor (violoncel) și Radu Greluș (clarinet) sunt artiștii care au concertat la Conacul Manasia.

Domeniul și conacul Manasia se află în apropierea Urzicenilor și reprezintă un loc aparte în arhitectura veche a Bărăganului. Până la jumătatea secolului al XIX-lea, această proprietate a fost reședința principelui Efrem Obrenovici. Din anul 1970 și până în anii colectivizării, Domeniul Manasia a aparținut familiei ministrului bulgar de externe Ion Hagianoff, care a reușit să aducă acestui ansamblu un farmec unic, inconfundabil, păstrat până astăzi.

Decorațiunile interioare și exterioare au fost restaurate cu atenție deosebită, păstrând toate detaliile stilistice originale, specifice epocii antebelice, care conferă un farmec aparte acestei proprietăți: stucaturi, capiteluri, console din tencuială, tavane pictate încasetate în lemn, vitralii, poartă și scară din fier forjat.

Un alt element deosebit al Domeniului Manasia este crama, zidită din cărămidă produsă în fabrica proprie - Kosca & Hagianoff -, care se întinde pe o suprafață de peste 1000 mp și are o capacitate totală de depozitare de 1.000 tone. (www.domeniulmanasia.blogspot.com)

Fundația Löwendal, înființată în anul 2010 de către Ariadna Avram, nepoata artistului George Löwendal, își propune să facă larg cunoscută opera artistică a pictorului și scenografului George baron Löwendal, una dintre figurile marcante ale lumii artistice românești din perioada interbelică și postbelică, dar și să încurajeze arta contemporană. (www.lowendal.org)

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în septembrie 2014. Dintre clădirile superbe care vor găzdui serile SoNoRo Conac 2014 amintim Castelul Huniarzilor, Conacul Hodoni, Biserica Neagră sau Palatul Cuza. Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac vor fi disponibile în curând pe: conac.sonoro.ro

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe bază de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

***

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac - , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Casa Ion Mincu din București, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeș și Portul Cetate.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD - Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

***

Sponsor principal: BRD - Groupe Société Générale

Parteneri principali: Ordinul Arhitecților din România, Fundația Löwendal

Mașina oficială oferită de: BMW

***

Pentru acreditări și mai multe informații despre SoNoRo Conac:
Oana Dobre - oana@sonoro.ro, oanavdobre@gmail.com, 0730 709 482
Karin Budrugeac - karin.budrugeac@gmail.com, 0730 027 857