Arhivă : Cronici Înapoi

Râmnicu Vâlcea și calitățile noii generații de muzicieni

Publicat: duminică, 11 Mai 2014 , ora 15.33

Cea de-a XXXV-a ediție a Festivalui Muzical Internațional "Tinere Talente" de la Râmnicu Vâlcea s-a deschis aseară, sâmbătă 10 mai, la Sala "Lahovari" a Filarmonicii "Ion Dumitrescu". În buna tradiție statornicită de-a lungul timpului, și de această dată, festivalul iși reconfirmă menirea și implicit valoarea: susținerea interpreților aflați la început de drum. Am cunoscut aici o generație ce dă un chip frumos României, o generație crescută atent în spiritul școlii noastre interpretative, dar dovedind o creativitate ieșită din comun, impresionantă.

O anume emoție s-a resimțit și în discursul inaugural al domnului Mihai Ștefănescu - director artistic al Festivalului "Tinere Talente", care a ținut să precizeze câteva aspecte din istoricul acestei manifestări atât de importante pentru cariera unor artiști de talia Ruxandrei Donose, a lui Cristian Beldi și Viniciu Moroianu sau a tânărului Mihai Ritivoiu. De fapt, aproape toți muzicienii români consacrați în ultimele trei decenii, mai întâi au evolut în cadrul acestui important festival din Râmnicu Vâlcea. Este un adevăr ce vorbește de la sine.

Vârstele Euterpei a fost emblema sub care s-a desfășurat recitalul de deschidere, recital susținut de membrii Fundației Culturale "Remember Enescu". Doamna Mihaela Tomescu i-a prezentat rând pe rând pe elevii și studenții atât de talentați, dornici de cunoaștere, care s-au remarcat și în numeroase concursuri naționale. Am avut ocazia să-i urmărim pe toți și să le apreciem calitățile: pianiștii Iulian Ochescu - intuitiv și spontan, Ieronim Gugu - constructiv și profund, Mădălina Dănilă - cu un rafinat simț al culorii; în compania pianistei Krimhilda Cristescu au evoluat tineri ai artei lirice: baritonul Adiguzel Samuel Alper - doar în clasa a X-a, dar cu un adevărat cult pentru precizia intonației, sopranele Laura Marin - cu un timbru ales și Andreea Achilov - plină de muzicalitate. Acompaniați de aceeiași pianistă au urcat pe scena violonista Ioana Oltean - entuziastă și viguroasă, ca și violoncelistul Beniamin Chircă - remarcabil, cu un talent ce anunță perspective luminoase și de lungă durată.

După un asemenea debut al festivalului așteptăm cu nerăbdare cele două simfonice: duminică 11 mai, sub bagheta dirijorului Remus Grama la pupitrul Orchestrei Filarmonicii "Ion Dumitrescu" vor evolua pianistul Mihail Caloianu (Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul în re minor nr. 20 KV 466), violoncelista Izabela Gherciu (pagini de Piotr Ilici Ceaikovski și David Popper) și violonista Mălina Ciobanu (Niccolo Paganini - Concertul nr. 1); luni 12 mai, dirijorul Florin Totan în fruntea aceleiași orchestre îi va avea invitați pe fagotistul Alin Dănilă (Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul KV 191), baritonul Constantin Trașcă (arii de Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Wolfgang Amadeus Mozart, Georges Bizet) și pianistul Nicola Losito (Frederic Chopin - Concertul nr. 1).

Dincolo de această trecere în revistă se află VOCAȚIE, DĂRUIRE și MĂIESTRIE, adică personalități în formare pentru care timpul nu este un dușman, ci un aliat sprijinit puternic de festivalul de la care vă relatez cu încântare.

Monica Cengher