Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 6 mai 2014

Publicat: miercuri, 7 Mai 2014 , ora 14.35

Marți, 6 mai, Sala Mică a Ateneului Român a fost, din nou, "rampă" de lansare pentru Mihai Andrei Radu, un violinist care a evoluat alături de pianista Olga Babagian. 18 ani are tânărul violonist aflat sub atenta îndrumare a lui Dan Florian Zaharia - profesor la Liceul de Arte "Bălașa Doamna" din Târgoviște. Și până acum, violonistului Mihai Andrei Radu i-au fost recunoscute talentul nativ, expresivitatea și pasiunea la numeroase concursuri naționale și internaționale, printre premiile obținute numărându-se: Premiul al III-lea la Concursul Internațional Remember Enescu de la Sinaia în 2011, Premil I și Premiul Special la Concursul Internațional Cornelia Bronzetti, Câmpina ediția 2012 și Premiul I la Concursul Național Paul Constantinescu de la Ploiești în 2013.

Am avut parte de o seară care a stat sub semnul tinereții, cu stângăciile și emoțiile inerente unei prime apariții pe podiumul Sălii Mici a Ateneului Român.

"Este prima oară când cânt pe această scenă, e o onoare pentru mine și sper să mai am prilejul de a mai concerta aici… Am vrut să alternez pleiada de compozitori, de la baroc până la modernism și am vrut să aduc și doi compozitori români pe scena Ateneului Român…"

Din ce în ce mai mulți iubitori ai tinerelor talente sunt atrași de muzicienii prezenți pe afișul Stagiunii de Marți seară, în rândul celor aflați în sală s-a numărat și cel care-l îndrumă pe Andrei Radu - profesorul Dan Florian Zaharia:

"În general standardele noastre de calitate au fost îndeplinite, mai puțin scăpările care sunt întotdeauna neprevăzute și, ca atare, nimeni nu este pregătit pentru ele. Plecând de la Johann Sebastian Bach, trecând prin preclasic și până la romantic și modern și nu în ultimul rând românesc. Am avut aproape două treimi din recitalul din această seară consacrat pieselor românești, adică Paul Constantinescu, Dumitru Capoianu și pentru bis două dintre Dansurile românești de Bela Bartok…Eu îi întrevăd un viitor cert, sigur va face carieră, el de-abia acum este în formare, a început să prindă puțin caracter, puțină personalitate în exprimare…"

Mihai Andrei Radu este un violonist cu o atentă pregătire muzicală, cu o intonație destul de precisă, o bună tehnică instrumentală și expresivitate capabil odată cu dobândirea experinței scenice de performanțe notabile. Cu siguranță vom mai auzi despre evoluțiile lui interesante.

Jeanine Costache