Arhivă : Cronici Înapoi

'Misa în si minor' de Johann Sebastian Bach - un eveniment la Sala Radio

Publicat: luni, 14 Aprilie 2014 , ora 11.44

"A cânta și a asista la interpretarea Misei în si minor de Bach reprezintă o experiență de neuitat. E o lucrare cu totul și cu totul specială; nu e vorba doar de încărcătura muzicală care e fenomenală, reprezintă un fel de sumă a tot ceea ce înțelesese Bach din procedeele de scriitură pentru orchestră, cor și soliști." - Tiberiu Soare, dirijorul Orchestrei Naționale Radio și al Corului Academic Radio în concertul de vineri, 11 aprilie 2014, susținut în studioul "Mihail Jora".

Sopranele Irina Iordăchescu și Mihaela Stanciu, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Lucian Corchiș și basul Ion Dimieru au fost soliștii Misei în si minor de Johann Sebastian Bach, una dintre capodoperele muzicii clasice și, în același timp, una dintre ultimele creații ale marelui muzician.

În pauză, publicul a fost invitat în foaierul Sălii Radio, acolo unde s-a lansat discul "Oremus", material realizat de Corul Academic Radio despre care dirijorul său, Dan Mihai Goia, afirmă:

"Trăim o mare bucurie. După Vecerniile de Rachmaninov, iată o nouă realizare discografică, dublul album Oremus, care înseamnă să ne rugăm. Este, practic, rodul muncii de patru ani. A fost o selecție destul de dificilă; din patru-cinci concerte am ales piesele cele mai reprezentative și mai impresionante. În prima parte sunt lucrări romantice - Brahms, Cezar Franck, Bruckner și mulți alții. În partea a doua este o alternanță între Ave Maria și Tatăl Nostru - două concerte care au însemnat foarte mult pentru noi. Totul se desfășoară sub titulatura Trei secole de muzică sacră."

A urmat partea a doua a Misei în si minor de Johann Sebastian Bach și aplauze îndelungi pentru cele două ansambluri, soliștii și dirijorul lor.


Opinii la final de concert:

Compozitoarea Felicia Donceanu: "În primul rând ideea de a se fi inclus un asemenea program este nemaipomenită. Corul a fost excelent."

Dirijorul Vlad Conta: "E o bucurie să fiu astă seară aici pentru că nu des asculți Misa în si minor. Este un eveniment!"

"Muzica este absolut superbă. Corul a sunat foarte frumos."

"Cred că a fost foarte nimerită și perioada în care s-a ținut, chiar înainte de Săptămâna Mare. Cred că într-adevăr piese și-a îndeplinit rolul de catharsis muzical. Am apreciat foarte mult sonoritatea caldă și omogenă a corului, de asemenea și a orchestrei."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie