Arhivă : Cronici Înapoi
Un nou portret al lui Bach - redescoperit
Pe data de 6 martie 2014, Bachhaus din Eisenach - spațiu muzeal dedicat marelui compozitor - a dat publicității faptul că a achiziționat pentru suma de 50 de milioane de euro un portret al Cantorului. Lucrarea, realizată în pastel, datată în jurul anului 1730, atunci când Bach avea aproximativ 45 de ani, este menționată în corespondența lui Carl Philipp Emanuel Bach, care îi spunea lui Johann Nikolaus Forkel că are un portret mai bun al tatălui său, ce ar fi potrivit pentru frontispiciul cărții pe care cel din urmă se pregătea să o editeze.
Tabloul a fost considerat pierdut de-a lungul secolelor până când a reapărut între 1927 și 1928 în colecția privată a lui Manfred Gorke și de atunci a fost studiat de mai mulți cercetători, muzicologul Charles Sandford Therry fiind primul care în 1936 a propus ipoteza cum că acesta este într-adevăr portretul marelui compozitor. O analiză detaliată, realizată în zilele noastre, a materialelor din care a fost realizat portretul îl plasează undeva în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Studiul veșmintelor și al perucii pe care personajul le poartă sugerează că pictura este o reprezentare a unui Bach cu 16 ani mai tânăr decât cel din pictura în ulei aflată la Leipzig, ce poartă semnătura pictorului Elias Gottlob Haussmann, care până acum era considerată singurul portret veritabil, din epocă, al muzicianului.
De pe 13 martie și până pe data de 1 mai lucrarea se află la Catedrala din Berlin, ca parte a expoziției Adevăratul Bach, care reunește documente ce surprind detalii din viața marelui exponent al Barocului. După această dată, portretul își va lua locul de drept în Muzeul Bachhaus din Eisenach, astfel cele două orașe cu o importanță covârșitoare în viața lui Bach - Eisenach și Leipzig - vor avea fiecare o reprezentare picturală din epocă a muzicianului.