Arhivă : Cronici Înapoi

Două viori de colecție la Sala Radio

Publicat: joi, 27 Februarie 2014 , ora 14.11
Stradivarius și Guarneri din nou pe aceeași scenă și de data aceasta nu în duel, ci mai degrabă într-un frumos dialog. Liviu Prunaru și soția sa Valentina Svyatlovskaya - ambii membri ai prestigioasei Orchestre Royal Concertgebouw au fost seara trecută soliștii Orchestrei de Cameră Radio.


Două viori celebre, Stradivarius și Guarnieri, au răsunat aseară, în concert, la Sala Radio. Dacă până acum eram obișnuiți ca ele două să se dueleze, acum a venit momentul să le ascultăm într-o perfectă armonie. Orchestra de Cameră Radio l-a avut ca solist și dirijor pe Liviu Prunaru, concert maistru, al celebrei Concertgebouw din Amsterdam. Împreună cu soția sa, Valentina Svyatlovaskaya, Liviu Prunaru a susținut un concert, care s-a bucurat de un număr mare de participanți.


În prima parte, Concerto grosso de Francesco Manfredini, Amintire din Moscova, de Henryck Wieniawski și poemul Amitie de Eugene Ysaye, într-un aranjament de coarde, orchestrat de Dan Dediu:


"O lucrare dificilă. Pe drept cuvânt, puțin cântată, pentru că e foarte grea, dar în același timp, când reușești s-o desfaci și intri înăuntru, îi găsești frumusețile ascunse.Am reușit o versiune, aș spune eu, cu o aureolă sonoră deosebită, pusă în valoare, într-un mod excepțional de către cei doi soliști, cât și de Orchestra de Cameră Radio "


După pauză, melodii lăutărești de Pablo de Sarasate și Octetul de coarde de Max Bruch. Aplauze îndelungi pentru cei doi violoniști, din partea unei săli pline.


Opinii, la final de concert:

- Cred că are atâta sensibilitate și atât de precis, atât de fin, cu atâta tehnică, atât de bine trasat, parcă este o dantelă modernă.

- E o încântare, la superlativ totul. Foarte sensibil.

- Sunt impresionată de programul pe care și l-a ales, Sarasate, bisul în special a fost un exemplu de virtuozitate. O echipă, un cuplu susținut foarte bine de restul membrilor orchestrei.Lucian Haralambie