Arhivă : Cronici Înapoi
Lansare de CD în avanpremiera turneului 'Roots Revival Romania'
Cărturești, Café Verona a găzduit marți, 18 februarie 2014, lansarea unui produs discografic inedit: "Roots Revival Romania", Chapter one - Maramureș. 7 muzicieni din tot atâtea țări ale lumii interpretează pe acest CD o serie de piese în care influențele folclorice românești se împletesc cu ritmuri de jazz și muzică orientală. Conceptul "Roots Revival Romania" s-a conturat anul trecut, fiind inițiat de muzicianul iranian Mehdi Aminian, care activează în prezent la București, alături de Peter Hurley, cel care se recomandă simplu irlandezul din România.
"Tradițiile sunt cele care ne definesc, de aceea este crucial să le păstrăm și să le transmitem mai departe către generațiile care ne succed", crede Mehdi Aminian. De aceea, în 2013, el și alți șase muzicieni s-au întâlnit pentru prima dată în această formulă pentru o tabără de creație în Maramureș, al cărei rezultat artistic a fost prezentat într-un concert la Cimitirul Vesel din Săpânța și apoi la Sala Radio, care va găzdui și în acest un concert "Roots Revival Romania".
Primul CD "Roots Revival Romania" - Chapter one - Maramureș este inedit din punct de vedere al muzicii dar și al instrumentelor specifice țărilor de proveniență ale interpreților: ney-ul lui Mehdi Aminian, cavalul lui Alexandru Arcuș din Republica Moldova, darbuka pe care cântă libanezul Ghassan Bouz, duduk-ul armeanului Emmanuel Hovhannisyan, oud-ul lui Mehmet Polat din Turcia și bodhrán-ul irlandezei Aimée Farrell Courtney. La acestea se adaugă vocea Monicăi Mădaș, actualmente stabilită în Marea Britanie și participarea lui Răzvan Roșu - la tulnic - și a ansamblului "Săpânțana" din Maramureș.
Despre revenirea sa în România, câteva cuvinte de la Mehmet Polat din Turcia, interpret la oud:
"Este un sentiment extraordinar să fiu din nou aici. Apreciez foarte mult ospitalitatea și cultura românilor. Sunt mai mult ca sigur că o să mă bucur din nou de România. Turneul din acest an va fi minunat, la fel ca repertoriul pe care l-am ales. Muzicienii sunt foarte buni și abia aștept ca proiectul să înceapă."
La lansarea CD-ului am vorbit și cu interpreta Monica Mădaș, stabilită în prezent în Marea Britanie.
"Anul acesta vom prelucra piesele Mariei Tănase. Noi deja ne cunoaștem. Avem, e adevărat, câțiva alți invitați. O avem pe Meg Hamilton din Marea Britanie - vioară și doi percuționiști - unul din Germania și unul din Spania. Numele proiectului este cât se poate de inspirat și mă simt foarte legată de proiect. E o experiență absolut minunată și sunt foarte fericită că mi se întâmplă!"
O parte dintre muzicienii primei ediții "Roots Revival Romania", precum și noi invitați, au sosit zilele trecute la București pentru a crea un nou concert, pe care îl vor prezenta la Filarmonica din Brașov, în 25 februarie, la Casa Studenților din Cluj, în 26 februarie, la Filarmonica Banatul din Timișoara în 27 februarie și la Sala Radio în data de 1 martie. Toate concertele încep la ora 19,00.