Arhivă : Cronici Înapoi

Patru oameni - o singură vibrație.

Publicat: miercuri, 30 Octombrie 2013 , ora 13.35

Patru oameni - o singură vibrație. Astfel poate fi descrisă evoluția Cvartetului Romantic din Rusia, care a susținut în seara zilei de 29 octombrie 2013 un recital în cadrul Zilelor Culturii Ruse. Publicul numeros venit să asiste la evenimentul găzduit de Sala "Auditorium" a MNAR a avut parte de o seară de muzică rusească, plină de farmec și căldură.

Cvartetul a luat ființă în 1996 cu susținerea violoncelistului Valentin Berlinsky, membru la rândul său al unui cvartet legendar pe care ascultătorii Radio România Muzical îl cunosc cu siguranță: cvartetul Borodin.

"Valentin Berlinsky a fost ca un tată pentru noi: ne-a fost alături mereu, ne-a îndrumat în alegerea repertoriului, ne-a susținut moral la concursuri, într-un cuvânt, a fost un adevărat mentor pentru Cvartetul Romantic" a declarat violoncelistul Serghei Astașonok, membru-fondator al Cvartetului menționat. Ansamblul și-a schimbat componența de-a lungul anilor, dar evoluția lui nu a stagnat, ci din contră. Marele Premiu și Premiul Special ale Concursului Internațional "Dmitri Șostakovici", două distincții extraordinare - le-au revenit în 1999 propulsându-i pe marile scene ale Europei - au cântat în majoritatea Festivalurilor prestigioase precum "Orlando" din Olanda sau "Blonnay" din Elveția, pentru a numi doar două.

Pe parcursul recitalului am putut simți cât de profundă este comunicarea între cei patru, mergând cu mult dincolo de simpla citire comună a partiturii. O pulsație părea că îi conduce pe toți cei patru de-a lungul firului muzical, trecându-i prin toate modificările de natură dinamică și agogică. Capacitatea lor de a-și distribui mesajul muzical este de-a dreptul remarcabilă.

Astfel am ascultat lucrări de Borodin, Ceaikovski, Rahmaninov, Weinberg compuse pentru cvartet de coarde, dar și transcripții pentru un astfel de ansamblu ale unor lucrări cunoscute: "Baba-Yaga" din Suita "Tablouri dintr-o expoziție" de Modest Musorgski sau Marș din opera "Dragostea celor trei portocale" de Serghei Prokofiev. Trebuie știut că aceste transcripții au fost făcute special pentru recitalul din București, adăugând pete vii de culoare într-un program extrem de elegant și rafinat, reunind contraste emoționale tipice pentru Cultura Rusă.

Aș încheia cu spusele violoncelistului Serghei Astașonok, pe care l-am întrebat printre altele care este cel mai important element al muzicii ruse prin care aceasta ajunge la sufletele oamenilor:

"Spiritul muzicii. Muzica rusească pentru mine este emoție pură.

Participarea în cadrul Zilelor Culturii Ruse la București este o oportunitate pentru Ministerul Culturii din Rusia să susțină ansamblurile camerale rusești. Datorită eforturilor organizatorilor, sper să putem deschide și pentru publicul din România poarta către profunzimea muzicii din țara noastră".

Petra Gherasim