Arhivă : Cronici Înapoi

21 august 2013 - Final de 'Vară Magică'

Publicat: joi, 22 August 2013 , ora 10.51
În fața unui public numeros, Orchestra de Tineret a Moldovei a încheiat ieri seară, la Ateneul Român, cea de-a doua ediție a festivalului organizat de Asociația Lanto Communication. Seara a debutat cu poemul simfonic "Nistru", semnat de compozitorul Ștefan Neaga . Prima parte, dirijată de Andriano Marian a fost completată de Concertul pentru vioară, pian și orchestră de Felix Mendelssohn. Soliști Livia Știrbu și Ilian Gârneț.

Cu Gabriel Bebeșelea la pupitru, Orchestra de Tineret a Moldovei a încheiat ultima seară de "Vară Magică", interpretând Simfonia a V-a a lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Despre ultimul concert și despre festival ne vorbește violoncelistul Marin Cazacu:

"Este lăudabil din partea lor că au venit în România cu o lucrare a unui conațional de-al lor, Ștefan Neaga, un compozitor care a studiat și la București și la Moscova compoziția, deși influențele folclorice se simt ca și la cele românești. Orchestra este înființată acum doi ani. Știu acest lucru pentru că au preluat modelul românesc și sunt fericit că au reușit și ei să adauge în palmaresul local o orchestră de tineret care, iată a făcut deja o impresie foarte bună aici la Ateneul Român. Ediția a doua a "Verii Magice" este un proiect atât de important pentru București, pentru că, în sfârșit, bucureștenii pot veni la Ateneul Român, cei care iubesc muzica clasică."


La final, opinii din sală:

- S-au implicat foarte mult. Au cântat cu o pasiune pe care am întâlnit-o și la celelalte orchestre din festival, dar parcă ei au adus ceva în plus, o căldură, o apropiere de public, iar cei doi soliști din Republica Moldova au un nivel extraordinar.

- Am fost plăcut impresionată de valoarea acestei orchestre de tineret, care demonstrează multă virtuozitate și multă sensibilitate. Ideea de a prelungi muzica pe timpul verii, prin aceste întâlniri săptămânale este numai oglinda unui suflet mare și sensibil.


Lucian Haralambie