Arhivă : Cronici Înapoi
ICon Arts Roma la final
Roma, în aceste zile toride, e un furnicar, un loc de întâlnire al civilizațiilor. Roma este locul în care se îmbină ciudat luxul cu mizeria, istoria cu modernitatea, credința cu mercantilismul. Poate aceasta este rețeta eternității acestui loc în care fiecare persoană, din orice colț al lumii, își găsește o atracție: culturală, istorică, arhitectonică, sentimentală, culinară sau religioasă. Roma este cu adevărat un oraș magnet.
În acest context a avut loc în perioada 6 - 11 august 2013, o încercare temerară a unor români din țară și din afară, de a organiza în capitala Italiei, un curs de măiestrie internațional.
Academia ICon Arts, prima desfășurară în afara granițelor țării, după 11 ediții desfășurate la Breaza sau la Sibiu, eveniment organizat de ExcesMusic și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, a strâns la Accademia di Romania 15 tineri muzicieni din Italia, Franța, Irlanda, Elveția și România, dornici de a se perfecționa la clasele de percuție sau de muzică de cameră, cu profesori formați în țara noastră, cu doi artiști cu cariere internaționale de invidiat: percuționistul Mircea Ardeleanu, stabilit în Elveția și Adrian Mantu, violoncelistul cvartetului ConTempo, cvartet rezident la Galway în Irlanda.
Incitant a fost concertul final, la el paticipând maeștri și discipoli, formații cu componențe internaționale, alcătuite pe perioada cursurilor, ansambluri inedite din punct de vedere timbral. A putut fi ascultat un program foarte amplu care ne-a purtat prin mai multe secole de creație muzicală - de la Vivaldi la Keiko Abe. Interesantă alternanța între ritmica pregnantă a ansamblurilor de percuție și melodica formațiilor camerale de coarde. O prezență aparte a fost cea a sopranei Veronica Anușca. Ea a interpretat miniaturi de Leonard Bernstein, Franz Liszt și Mihai Murariu și o arie de Handel. O voce interesantă, cu multiple posibilități interpretative și o prezență scenică bine studiată și deosebit de agreabilă. Într-o vizibilă creștere de formă a fost și percuționista Irina Rădulescu. Din punct de vedere valoric, la capătul opus s-au plasat trei irlandeze: Eleanor Ryan, Anne Marie McKee și Katherine Gagneux care nu au reușit să se ridice nici măcar la un nivel amatoristic acceptabil.
Publicul, nu foarte numeros, a aplaudat entuziast evoluțiile tuturor tinerilor muzicieni.
Deși s-a sperat până în ultima clipă, din păcate, concertul de duminică, 11 august, nu s-a mai constituit și în debutul turneului "Descoperă România". Violistul Trio-ului ICon Arts nu a mai ajuns la Roma, iar soluția înlocuirii lui la concertul din capitala Italiei cu violista irlandeză nu s-a dovedit a fi fiabilă. Parcursul românesc al turneului însă se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni: vineri 16 august de la ora 19 - în sala de degustări de la Domeniile Ostrov, sâmbătă 17 august și duminică 18 august, de la ora 17, în sala de muzică a Castelului Peleș, respectiv în sala scoarțelor din Palatul Mogoșoaia.