Arhivă : Cronici Înapoi
Valentin Gheorghiu și invitații săi în Festivalul 'Vară magică'
Miercuri, 31 iulie, publicul prezent pe scena Ateneului Român a avut ocazia să-l reasculte pe maestrul Valentin Gheorgiu, într-un recital susținut alături de pianistele Roxana și Valentina Gheorghiu, violoniștii Gabriel și Simina Croitoru și violoncelistul Marin Cazacu.
Programul a fost unul cuprinzător și variat, cu modificări, de altfel, față de cel anunțat, debutând cu Marș caracteristic op.121 de Schubert, interpretat de Valentin și Roxana Gheorghiu, urmat de Andante Spianato și Marea Poloneză op.22 în Mi bemol major de Chopin, cu Valentina Gheorghiu. Le jardin de Dolly și Le Pas Espgnole ne-au fost oferite apoi de Valentin și Roxana Gheorghiu. Aceiași pianiști au cântat, în finalul primei părți, Variațiunile pe o temă de Beethoven de Camille Saint Saens. O paletă infinită de nuanțe, finaluri de frază în care lumea rămâne, parcă, în suspensie, un sunet elegant, cald și puternic în același timp, plin de culori, de lumini și umbre, sunt doar câteva dintre impresiile trăite ascultându-l pe Valentin Gheorghiu.
Acestuia i s-au alăturat după pauză tânăra violonistă Simina Croitoru și violoncelistul Marin Cazacu, pentru a interpreta Trio op.4 nr.11 în Si bemol major de Beethoven, în care s-a remarcat o colaborare foarte bună între muzicienii reprezentând trei generații. Alături de Gabriel Croitoru, Valentin Gheorghiu și Marin Cazacu au oferit apoi publicului Trio elegiac nr.1 în sol minor de Rahmaninov, o lucrare scrisă la vârsta de 19 ani, din care reiese deja bogăția melodică și emoțională care va deveni caracteristică acestui compozitor. Seara muzicală s-a încheiat cu un alt opus de tinerețe, un remarcabil Trio scris de Valentin Gheorghiu la 21 de ani. Pentru bis, Valentin Gheoghiu i-a invitat pe scenă pe toți muzicienii serii, pentru a interpreta o transcripție proprie a Romanței pentru pian la șase mâini de Rahmaninov la care a adăgat vioara și violoncelul.
Bucuria lui Valentin Gheorghiu de a se afla pe scenă alături de familie și prieteni s-a transpus în bucuria noastră, a celor aflați în sală - bucuria de a-l asculta.