Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Română de Tineret, în 18 iulie 2013 la Roma

Publicat: vineri, 19 Iulie 2013 , ora 14.26
Orchestra Română de Tineret și-a început concertul de aproximativ două ore la Roma, cu Rapsodia Română de George Enescu. Participarea celor 90 de artiști români în capitala italiană, dar și la festivalul internațional de muzică de la Ravello se datorează italianului Danilo Bugheti, organizatorul și inițiatorul acestui eveniment:

- Consider că acest tip de spectacol nu ajută numai pentru a înțelege cultura română, ci ne ajută să înțelegem că suntem practic suflete care reușesc să-și exprime în același fel propria sensibilitate, deci suntem toți pe același plan, ceea ce înseamnă că poate exista o așa zisă interconexiune pentru o mai bună comunicare.


Printre spectatori, în mare parte italieni, se aflau și români stabiliți de mai mulți ani în Italia:

- Minunat. Minunat. Mi-a plăcut nu numai pentru concertul în sine, ci pentru ceea ce reprezintă un concert al unei orchestre românești în Italia. În Italia unde suntem văzuți într-un anume fel și unde lipsesc multe evenimente culturale. Aș vrea să vină teatrul, aș vrea să vină concerte, aș vrea să vină filme, aș vrea să vină de toate, ca să se vadă că numai așa se poate vedea, că România are altă față decât cea pe care uneori se vede în presa italiană sau în presa de oriunde, de altfel.


Aceasta, după câți ani de Italia?

37 de ani. De 37 de ani sunt aici, așa încât am detașarea suficientă pentru a vorbi bine sau rău și despre Italia și bine sau rău și despre România.


De la Roma, Orchestra Română de Tineret este prezentă în această seară cu un alt concert la Festivalul Internațional de Muzică de la Ravello, așa cum confirmă și dirijorul român, Cristian Mandeal:

Da, festivalul de la Ravello este probabil cel mai cunoscut festival de vară din Italia. El se desfășoară pe mai multe luni. În timpul verii se adresează în primul rând turiștilor numeroși care vin în timpul verii în Italia. El este plasat într-un loc celebru pentru muzică, respectiv, în acel loc în care Richard Wagner și-a scris Parsifalul, locul rămânând sfințit din pricina omului, așa cum se zice că omul sfințește locul, aproape că nu există mare solist sau dirijor să nu fi trecut și pe Ravello, deci pentru noi cinstea este dublă care orchestră de tineret românească, de a cânta prima dată la Auditorium Santa Cecilia și a continua apoi la Ravello, în acest loc atât de faimos.


Elena Postelnicu - corespondent Radio România la Roma