Arhivă : Cronici Înapoi

Final pentru Festivalul de jazz de la Gărâna 2013

Publicat: luni, 15 Iulie 2013 , ora 15.35
Ediția 2013 a Festivalului de Jazz de la Gărâna nu a arătat publicului problemele cu care s-a confruntat din punct de vedere organizatoric și financiar. Noi am văzut niște concerte extraordinare, fără să ne dăm seama că anul acesta, cel puțin, festivalul a fost făcut cu și mai mari eforturi ca în anii trecuți. A fost un an foarte bine reprezentat de artiștii din România: Luiza Zan, Irina Popa au fost vocile; au mai fost trupe din Timișoara care au impresionat. La fel au fost artiștii de primă mână mondială care au venit și anul acesta.

Chiar primul concert a fost cu Bill Frisell, care a prezentat noul lui album. L-am avut pe Arild Andersen, respectabilul contrabasist care iarăși a venit cu un trio și cu o formulă extraordinară de reprezentare a propriei muzici. Un alt vârf a fost Zakir Hussain care împreună cu Charles Lloyd și Eric Harland ne-a oferit un trio de saxofon& rhythm absolut fermecător. A urmat John Surman, care a venit cu o formulă foarte interesantă care se numește Valhalla, probabil care va anunța noul lui album. De asemenea, In The Country, care a fost cotat drept cel mai bun grup tânăr în anul 2012, un trio norvegian pe care l-am putut asculta și la emisiunea Jazzy hour de la Radio România Muzical, la fel ca mulți artiști despre care vorbim acum.

Festivalul s-a încheiat cum nu se putea mai bine, cu un concert vibrant, modern, care reprezintă muzica zilelor noastre, atât ca nivel artistic foarte ridicat, cât și sonorități, inovații ș.a.m.d. Este vorba de concertul lui Magnus Ostrom, bateristul care a făcut parte din trio-ul pianistului Esbjorn Svensson. Concertul a combinat piese care vor fi pe albumul nou, cu piese de pe primul lor album, un concert cu o vibrație și cu o intensitate artistică și sonoră cum foarte rar am văzut în toată experiența mea de om care merge la concerte. A fost ceva care m-a făcut într-adevăr să mă simt la curent cu muzica contemporană și mă bucur că lucrul acesta se poate face la Gărâna, în România. Din nou, câteva mii de oameni s-au bucurat și cred că e foarte important să știm că există acest eveniment de nișă, care contrabalansează balastul și care ne mențin cumva în normalitatea culturală.


Berti Barbera