Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară - 28 mai 2013

Publicat: miercuri, 29 Mai 2013 , ora 13.52

"Debussy before and after" - s-a intitulat recitalul susținut în cadrul Stagiunii de marți seară de pianista clujeană Silvia Sbârciu. O bună tehnică pianistică și experiența artistei și-au pus amprenta într-un program cu o idee originală, ales cu o gândire muzicală bine conturată. Despre firul conducător al acestui recital prezentat în 28 mai la Sala Mică a Ateneului Român, pianista Silvia Sbârciu a declarat cu emoție:

"Ideea a pornit de la Debussy ale cărui lucrări le-am cântat - în mare am interpretat toate preludiile și studiile - și atunci eram oarecum familiarizată cu impresionismul francez. Am căutat inițial precursorii lui Debussy pentru care am o pasiune, cei care au un filon comun - claveciniștii francezi și italieni. Apoi, m-am îndreptat către muzica secolului XX și eu cred că mă reprezintă, deci a fost firesc să caut în muzica veacului XX cel puțin idei post impresioniste și să caut o legătură între toate aceste lucrări. Din cadrul aceluiași repertoriu mai fac parte și Rameau și Armand - Louis Couperin, dar și Enescu. De exemplu, din Suita op.10 am ales Pavana pentru că este un postromantism, un preimpresionism foarte interesant ca scriitură care se potrivește foarte bine în context. În celelalte recitaluri din această serie am cântat și Enescu. Deci, există un filon comun pentru foarte mulți compozitori care au oarecum de-a face cu atmosfera începutului de secol XX."

Impresionismul lui Claude Debussy - fir conducător într-un program în care am regăsit lucrări ale înaintașilor săi, precum Louis și Francois Couperin și Alessandro Scarlatti și urmașii compozitorului francez, precum Ede Tereny, Toru Takemitsu sau Tudor Feraru - un contemporan al tinerei pianiste:

"Este o parte dintr-o sonată - Marcia funebre - scrisă de un tânăr compozitor foarte promițător - Tudor Feraru."

Absolventă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, cu o solidă pregătire internațională în Germania, unde tânăra pianistă a urmat cursurile de studii aprofundate, personalitatea și talentul Silviei Sbârciu i-au asigurat revenirea în cocheta sală găzduită de cupola Ateneului:

"Am mai cântat aici și m-am simțit foarte bine, este o atmosferă intimă, publicul este foarte aproape…"

Publicul a răsplătit cu căldură evoluția pianistei Silvia Sbârciu. Am perceput în cântul său o reală trăire muzicală într-un program atent ales și redat cu multă expresivitate și maturitate artistică.

Jeanine Costache