Arhivă : Cronici Înapoi

Succes al Orchestrei Naționale Radio la Shanghai

Publicat: luni, 20 Mai 2013 , ora 10.47

Concertul Orchestrei Naționale Radio de la Shanghai s-a încheiat acum câteva ore (vineri, 17 mai 2013 - n.r.), ne-au spus "surse" care au fost acolo, cu mult succes. Colega noastră, Adina Dragomir, una dintre aceste surse, ne-a trimis un reportaj în care ne povestește cum a primit publicul chinez concertul oferit de Orchestra Națională Radio.


"Foarte bun, mi-a plăcut concertul." Chun Min Te este unul dintre cei peste 1.000 de spectatori care au fost la concertul pe care Orchestra Națională Radio l-a încheiat acum câteva ore în cel mai mare și mai important centru comercial din China. Un oraș al superlativelor, un concert la superlativ, spun locuitorii metropolei Shanghai, cu care m-am înțeles în limba engleză.


V-a plăcut concertul?

"Da, mi-a plăcut foarte mult, mai ales a doua parte din Rapsodia Română. Am fost surprinsă când am auzit că o orchestră dintr-o țară atât de îndepărtată vine la noi. Dar cred că este foarte important pentru locuitorii chinezi să vadă și să asculte și alt tip de muzică, decât cea locală."

"Nu suntem ascultători profesioniști, dar cred că a sunat excelent. Chiar m-am bucurat de acest concert."


Am găsit la concert și un român. Liviu este stabilit în Shanghai de 10 ani și a venit la concertul Orchestrei Naționale Radio după ce a văzut prin oraș afișe cu evenimentul: "Un lucru extraordinar. Mă bucur foarte mult și mă bucur să văd așa mare prezență de public, mai ales chinez, este foarte mare interes. Am întâlnit deja câteva persoane pe care le cunosc și care toți mi-au spus: știam că o să te găsesc aici."


Rapsodia nr. 1 de Enescu, Simfonia nr. 1 de Enescu și Ciocârlia - trei lucrări prin care spiritul autentic românesc a fost prezentat spectatorilor chinezi de Orchestra Națională Radio, condusă de Tiberiu Soare, pentru a doua oară la pupitrul orchestrei, în afara granițelor României, prima dată fiind tot la Shanghai, acum trei ani.

Tiberiu Soare: "E o coincidență superbă. Mie mi-a plăcut foarte mult când am auzit de această invitație a Orchestrei Naționale Radio. Am fost foarte bucuros, pentru că acum trei ani, în 2010, la Expoziția Mondială, am dirijat pentru prima dată, Orchestra Națională Radio, în afara granițelor țării tot în acest minunat oraș din sud-estul Chinei. Publicul chinez este extraordinar, foarte cald, cu niște reacții foarte spontane și asta a fost în măsură să ne inspire și pe noi, muzicienii de pe scenă. E un public foarte diferit de cel european, dar au un entuziasm ingenuu extraordinar și în mod sigur asta ne-a inspirat pe toți cei care ne-am aflat pe scenă în această seară."

Entuziasmul publicului nu-l mai lăsa pe violonistul Gabriel Croitoru să plece de pe scenă, care a fost nevoit să cânte Ciocârlia de două ori, în finalul concertului, după câteva minute de aplauze.

Gabriel Croitoru: "Mă bucur că am avut așa un succes, n-aș spune nesperat, pentru că piesa este atât de cunoscută, e vorba de Ciocârlie, lansată bineînțeles de maestrul Gheorghe Zamfir, făcută cunoscută în întreaga lume și iată chinezii, publicul din Shanghai, au reacționat foarte, foarte bine la o piesă autentic românească."