Arhivă : Cronici Înapoi
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și-a ales premianții pentru anul 2012
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a selectat cele mai semnificative realizări ale anului trecut, realizări anunțate în cadrul unei gale ce s-a desfășurat vineri, 5 aprilie, în Aula Palatului Cantacuzino din București. Evenimentul a reunit personalități ale vieții muzicale românești, precum compozitorii Octavian Nemescu, Nicolae Coman, Doina Rotaru, Sorin Lerescu, muzicologii Dinu Ciocan, Valentina Sandu-Dediu și pianista Lavinia Coman.
Printre laureații acestei ediții - ce au fost anunțați de Președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Adrian Iorgulescu - se numără compozitorii George Balint - premiat la categoria Muzică vocal-simfonică, Alexandra Cherciu, Premiul pentru o lucrare vocal-instrumentală și Dan Buciu - Premiul pentru o lucrare corală amplă. Premiul pentru un grupaj de melodii i-a revenit lui Jolt Kerestely, cel pentru Muzică jazz și instrumentală - lui Mircea Tiberian, în timp ce Premiul pentru istoriografie fost primit de Florinela Popa.
Compozitorul Călin Ioachimescu a fost premiat, la categoria Muzică simfonică, pentru Concertul său pentru flaut și orchestră:
«Văd că deși scriu rar, cele mai multe lucrări ale mele a fost premiate; au obținut diferite premii - fie ale Uniunii, fie premii ale Academiei. Concertul de flaut și orchestră a avut prima audiție anul trecut la Sala Radio, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio, avându-l ca solist pe fiul meu, Matei Ioachimescu.»
Lucrarea camerală Doiniri, a compozitoarei Carmen Cârneci, a fost de asemenea premiată:
«Doiniri este un opus al meu timpuriu, pe care, la un moment dat, întrezărindu-i niște valențe încă proaspete, l-am revăzut. A fost minunat interpretat de doi flautiști excepționali - Ana Chifu și Zacharias Tarpagkos, într-un recital al lor remarcabil pe care l-au avut chiar în incinta Palatului Cantacuzino, în Sala cantacuzină, acum doi ani, și, încă o dată, am înțeles că este una din lucrările care vor rămâne din creația mea, deși este o miniatură și se adresează uneo formații extrem de reduse.»
La eveniment am vorbit și cu tânăra compozitoare Diana Rotaru, care a primit premiul pentru lucrarea multimedia intitulată Hypnagogia:
«Este vorba despre o lucrare care mi-e foarte dragă. A fost dedicată unor artiști cu totul speciali, care sunt niște muze continue pentru mine - Irina Ungureanu, Ana Chifu și Maria Chifu. Hypnagogia este o stare între vis și realitate, o stare care îți provoacă halucinații, o stare foarte bizară și care, cred eu, că este definiția muzicii, cel puțin în modul în care o văd eu acum.»
Cât despre Marele Premiu al acestei ediții a Galei Premiilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, acesta i-a revenit, pentru anul 2012, muzicologului Octavian Lazăr-Cosma.