Arhivă : Cronici Înapoi
Pianistul călător, Horia Mihail, la Cluj
La Academia de Muzică "Gheorghe Dima" - sală arhiplină, cu spectatori care stăteau în picioare sau pe scări. Din nefericire, în dorința de a nu scăpa recitalul Beethoven cu sonate atât de cunoscute, mulți spectatori au venit cu copiii - unii, prea mici pentru a înțelege că trebuie să stea cuminți și să nu gângurească. Recunosc cu jenă că am avut momente în care mi-a fost rușine pentru viermuiala din sală, nemaivăzând eu la Cluj, și mai ales la Academie, asemenea foșcăială rurală.
Altfel, programul cu spectru îngust a plăcut, căci lumea iubește cu deosebire lucrările cunoscute. Horia Mihail a excelat, demonstrând o mare putere de concentrare. Cred că s-ar fi putut urca și pe scenă copiii și nu i-ar fi văzut!
Vorbind scurt, cu câțiva spectatori, la final, am simțit că erau puternic impresionați.
«Am avut o mare bucurie. De mai multe ori am simțit-o. O bucurie chiar specială. Păcat însă că avem un public nu prea educat.»
«A fost foarte frumos, dar ne-am și așteptat să fie foarte frumos! Deci, s-a livrat ceea ce așteptam să fie, a fost un concert deosebit. Știm Beethoven, ne place…»
«Excepțional! E a doua sau a treia oară când îl văd. Este absolut o încântare. Sunt entuziasmată de această seară. Acesta este un talent, am impresia că este chiar reîncarnarea lui Beethoven - ceva fantastic! Îmi pare foarte rău că s-a terminat.»
Este minunat faptul că Pianul Călător devine o tradiție, căci bucuriile aduse de această idee sunt nuanțate - mergând de la satisfacția audiției, până la mândria de a avea un pian de concert acolo unde lumea n-a mai văzut sau auzit un asemenea instrument.