Arhivă : Cronici Înapoi
Horia Mihail și 'Pianul călător' la Brașov
Pianistul brașovean Horia Mihail a susținut vineri, 29 martie 2013, un recital de excepție la Cercul Militar din Brașov în cadrul celui de al III-lea turneu Pianul călător, organizat de Radio România Cultural și Accendo. Atrași de renumele pianistului, cât și de repertoriul ales, care a cuprins cele mai frumoase sonate compuse de Beethoven - Patetica, Sonata Lunii și Appasionata - brașovenii au venit să-l vadă într-un număr foarte mare.
"Mi-a plăcut spectacolul."
Ați venit pentru repertoriu sau pentru Horia?
"Și pentru repertoriu și pentru Horia Mihail. Îl urmăresc peste tot unde cântă și e și brașovean de-al nostru."
Știați despre Pianul călător?
"Știam. Cred că această idee, de a veni în întâmpinarea ascultătorului, este benefică."
"Am venit pentru Horia, pentru concert și pentru toată atmosfera."
Știați despre Pianul călător?
"Sigur, de la Radio."
"Exact cum mă așteptam. Un virtuoz!"
"Este o inițiativă foarte bună. Poate reușește să ajungă și în orașe unde nu există filarmonică și unde nu au ocazia să asculte muzică clasică și să cunoască oamenii cu talent, cum este și Horia Mihail."
"Minunat! Eu n-am știut decât de la sfârșitul anului trecut de acest proiect. Bravo lui! Mi-a adus aminte de Enescu, care pe vremuri mergea în toate târgurile cu vioara lui să împărtășească arta celor mulți. Este minunat ceea ce face Horia Mihail. Trebuie susținut cât mai mult."
"Horia Mihail este un nume de excepție și un pianist de excepție. Este o inițiativă mai mult decât îmbucurătoare și este bine pentru că și această componentă de caritate, această componentă socială cred că trebuie tratată cu mai multă seriozitate și poate ar trebui să i se dea chiar mai multă importanță."
"Este fantastic! Poate reușim să ne îmbunăm cumva, pentru că am devenit foarte răi. Muzica, dintotdeauna, a făcut minuni!"
Sutele de spectatori prezenți l-au făcut pe Horia Mihail să se simtă foarte bine acasă, la Brașov:
"Este cea mai de succes ediție de până acum din punct de vedere al spectatorilor la Brașov. Asta și din cauza faptului că atât concertul cu orchestra, cât și recitalul s-au desfășurat la Cercul Militar. Este foarte clară nevoia unei săli și sper că Filarmonica se va muta în noul sediu cât de curând, deoarece, iată, există și consumatori de recitaluri de pian, recitaluri camerale, nu cum se spunea în urmă cu ceva ani, că nu mai există melomanii de odinioară. Nu! Cu eforturi, eforturi pe care le-a făcut în acest an și încă în alți ani Radio România, în special Radio România Cultural, prin modalitatea modernă de a prezenta un astfel de eveniment, iată că oamenii vin și se bucură. Asta nu face decât bine atât spectatorilor, cât și nouă, muzicienilor."
Marele pianist a amintit că este absolut necesar ca Brașovul să aibă un pian nou:
"Brașovul nu a mai avut un pian nou din anii '70, cânt a primit un Petrof de la stat. Între timp lucrurile s-au schimbat, este nevoie neapărat de un instrument nou și sper ca iubitorii de frumos din Brașov - persoane fizice, juridice - să contribuie la acest lucru fiindcă e rușinos ca în 2013, într-o țară a Uniunii Europene, într-un oraș atât de mare, cu o tradiție muzicală de sute de ani, cu orchestră filarmonică, cu soliști, cu dirijori, cu public să ne chinuim atât noi, pianiștii, cât și publicul cu limitele pe care un instrument care are deja peste 30 de ani le impune."
Următorul popas al Pianului călător va fi la Casa de cultură din Pitești.