Arhivă : Cronici Înapoi

Asociația Culturală Lanto Arte organizează primul proiect privat de operă din România

Publicat: vineri, 15 Martie 2013 , ora 14.00

Joi, 14 martie 2013, Casa Oamenilor de Știință din capitală a găzduit conferința de presă dedicată lansării primului proiect cultural de operă privat din România, organizat de Asociația Culturală Lanto Arte: în 27 aprilie va putea fi ascultată la Sala Radio opera în concert Don Pasquale de Gaetano Donizetti, cu bas-baritonul Zoltan Nagy în rolul titular, alături de care vor evolua sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea tenorul Bogdan Mihai - Ernesto, soprana Rodica Vică - Norina, baritonul Șerban Vasile - Malatesta și Orchestra Lanto Arte.


Cum a pornit ideea acestui proiect am aflat de la Elena Vernescu, Președintele Asociației Lanto Arte:

«Ideea este pornită de multă vreme, practic de la înființarea Lanto Arte, ne-am propus ca prin modalitățile care ne pot sta la dispoziție ca entitate juridică privată, să facem în așa fel încât să aducem muzica clasică mai aproape de oameni. De câteva luni încoace, având posibilitatea de a lucra cu orchestra proprie și cunoscându-i pe acești minunați artiști, a apărut posibilitatea de a face o operă în concert. Este o formă simplificată din anumite puncte de vedere, prin care putem să înlesnim accesul publicului larg la un program de operă integrală. Pentru că noi practic scoatem anumite pasaje, renunțăm la decoruri, însă în esență putem organiza într-o formă de operă în concert opere care au foarte multe arii frumoase, duete, cvartete vocale. Este o tendință în lume în momentul de față, n-am inventat noi roata, doar că ne-am străduit să facem posibil acest proiect și în România și mă bucur foarte mult că demarăm. Și noi ne-am dat seama, de fapt, lucrând la proiect, că este primul concert privat de operă din România.»


Despre proiectul Don Pasquale pe scena Sălii Radio am avut plăcerea de a sta de vorbă și cu bas-baritonul Zoltan Nagy și cu tenorul Bogdan Mihai:

Zoltan Nagy:«Cu un proiect privat de operă m-am întâlnit deja în Austria, unde locuiesc din 2007, în cadrul cunoscutului Festival "St. Margarethen", unde am interpretat rolul Masetto în Don Giovanni. Este un Festival în aer liber, sunt peste 6000 de locuri, este impresionant, într-o fostă carieră de piatră. Deci pentru mine nu este o noutate și mă bucur că și în România, la București, doamna Vernescu și Lanto Arte au luat această inițiativă.

Interpretez rolul Don Pasquale pentru a doua oară; acum câțiva ani, la invitația doamnei Mariana Nicolesco am cântat Don Pasquale pe scena Festivalului "Darclée" la Brăila. Don Pasquale tânăr - de obicei nu se practică, tot în această formulă concertantă am acceptat cu mare drag, pentru că este singura posibilitate ca eu să interpretez acest rol docamdată, la vârsta mea. Dar prin experiența câștigată la "Darcleée" și în toți anii din străinătate, în diverse roluri de caracter și buffo, care mă caracterizează, cred că am dobândit o experiență care mă ajută să interpretez acest rol așa cum trebuie.»

Bogdan Mihai: «Din nou în România cu mare, mare bucurie, sunt fericit că mă întorc în țară cu un rol cu care mi-am luat cumva la revedere în 2010, este vorba despre Ernesto în Don Pasquale de Donizetti, de această dată în formă de concert și mă bucur că cei de la Lanto Arte reînvie cumva o tradiție de mult uitată. Îmi aduc aminte de concertele de la Sala Radio cu maestrul Carol Litvin, opere în concert cu mari nume ale liricii românești - Eugenia Moldoveanu, Silvia Voinea, Eduard Tumagianian, Ludovic Spiess, Nicolae Herlea și așa mai departe și mă bucur să fac parte din acest proiect. Suntem o mică familie, mă reîntâlnesc în acest cast cu un coleg cu care păstrez o amintire extraordinară, este vorba despre Zoltan Nagy, cu care am cântat pentru prima dată ca tenor, într-un concert de belcanto, țin minte, un duet din "Maria Stuarda" de Donizetti, și el cu o carieră internațională importantă. Ne-am întâlnit pe scenă și în străinătate și între noi este o mare prietenie. O să avem o soprană extraordinară, Rodica Vică, o coloratură plină, cum îmi place mie să spun, baritonul Șerban Vasile la fel, cu o voce foarte interesantă, din punctul meu de vedere cred că se va îndrepta spre belcanto și, bineînțeles, o orchestră extraordinară și un dirijor pe măsură. Va fi o perioadă în care vom munci foarte mult și rezultatul va fi cu siguranță extraordinar.»


Până în 27 aprilie, când veți putea asculta opera în concert Don Pasquale la Sala Radio, Asociația Culturală Lanto Arte mai are în program două concerte din stagiunea Serate muzicale la Biserica Lutherană, în 5 și 19 aprilie.

Reportaj de Andreea Chiselev