Arhivă : Cronici Înapoi

1 august 2012 - Orchestra Română de Tineret în Festivalul 'Magic Summer'

Publicat: joi, 2 August 2012 , ora 14.23
Un nou concert inclus în Festivalul Magic Summer, organizat de Fundația Culturală Lanto Communication, a avut loc miercuri, 1 august, la Ateneul Român. Deși programul a fost modificat, pianista Mihaela Ursuleasa nemaiputând fi prezentă la București din motive medicale, publicul a umplut și de această dată sala, pentru a asculta Orchestra Română de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal.

Programul a fost unul consistent și diversificat: două lucrări ale unor compozitori români au încadrat opusuri din epoca romantică. În deschidere, "Eldorado" de Dan Dediu, lucrare care fusese interpretată în premieră de Orchestra Română de Tineret și Cristian Mandeal în 31 iulie la Sinaia, în debutul Festivalului "Enescu și muzica lumii", urmată de uvertura operei "Forța destinului" de Giuseppe Verdi și de poemul simfonic "Don Juan" de Richard Strauss. În partea a II-a am putut asculta Dansurile simfonice op.45 de Serghei Rahmaninov și Rapsodia română op.11 nr.1 de George Enescu. Un program solicitant, în care orchestra și-a dovedit încă o dată profesionalismul, omogenitatea partidelor instrumentale și amplitudinea dinamicii, deși intensitatea nu ar trebui să devină singurul ingredient ce oferă consistență sonoră unei interpretări. Evoluția a fost foarte apreciată de public, care a fost recompensat și cu două bisuri: "Pas de deux" din baletul Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski și Hora staccato de Grigoraș Dinicu, în versiunea orchestrală.


Cum s-a simțit din nou pe scenă alături de tinerii muzicieni dirijorul Cristian Mandeal?

"De fiecare dată este o provocare, pentru că această orchestră este un fel de pariu pe care l-am făcut cu mine însumi, ca în timp foarte scurt să pot crea o orchestră din nimic, fără niciun fel de tradiție, fără o istorie, dar pe care să reușesc să o plămădesc ca pe un adevărat corp sonor, închegat și cu o performanță superioară."


Ce câștigă acest ansamblu cu fiecare apariție?

"Câștigă coeziune în primul rând, câștigă experiență, maturitate și o capacitate de plămădire și de plăsmuire muzicală superioară. Fiecare concert aduce într-un fel și lucruri noi dar și lucruri vechi, iar lucrurile vechi , atunci când revin, îmi dau impresia că sunt de fiecare dată din ce în ce mai bine realizate".


După apariția de la Ateneul Român, orchestra pornește deja spre următorul concert, care va avea loc în 4 august la Berlin, în cadrul celei de-a 12-a ediții a Festivalului "Young Euro Classic". Detalii am aflat tot de la maestrul Cristian Mandeal:

"La Berlin există un festival internațional de orchestre de tineret, este cel mai prestigios festival de genul acesta din lume, în care participă orchestre invitate, un număr impresionant de orchestre de peste tot din lume, din Africa, din Singapore, din America de Sud, din Europa și în care existăm și noi pentru prima dată și desigur că asta ne angajează foarte mult. Este o ambiție de-a noastră să ieșim bine aici și să putem sta alături calitativ cu orchestre de mai veche tradiție. Nu este un secret că astfel de orchestre există de zeci de ani în lume și că doar pentru noi, pentru România, ele sunt o noutate."

Reportaj de Andreea Chiselev