Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul 'Timișoara muzicală' a ajuns la final

Publicat: vineri, 1 Iunie 2012 , ora 12.24
Joi, 31 mai 2012, la Opera din Timișoara s-a încheiat o nouă ediție a tradiționalului festival, care a propus un adevărat foc de artificii. S-a încheiat în forță, pentru că în Gala de operă, operetă și balet au evoluat artiști excepționali din țară, din străinătate, desigur, foarte mulți ai teatrului, dar de o calitate cu totul deosebită. La pupitru s-au aflat alternativ, într-un joc amuzant, Victor Dumănescu și David Crescenzi.

Opusurile propuse au fost foarte diferite și extrem de bine alese, așa încât totul a avut tensiune, a avut strălucire: au fost opere precum "Paiațe", "Tosca", "Attila", "Bărbierul din Sevilla", "Gioconda", "Elixirul dragostei" ș.a.m.d.

Am descoperit, de exemplu, în baritonul Bogdan Zaharia un tenor excepțional - a fost debutul său ca tenor în aria din actul 3 din Tosca. Sper să aibă o traiectorie cu totul specială. Am aplaudat-o realmente impresionată pe Dragana Radakovic - o soprană minunată din Serbia, dar și pe Sabina Puertolas, pe care am mai ascultat-o, dar e într-un progres deosebit - ea cântă deja cu José Carreras și cu alte celebrități prin lume. Pe lângă ei, a venit Alexandru Moisiuc după multă vreme pe scena de acasă, și chiar a impresionat în "Gioconda" și "Don Carlo". Excelentă a fost mezzosoprana Gabriela Varvari în "Rosina", o arie de rezistență. Tony Bardon a reeditat succesul pe care l-a avut la Cluj acum câteva zile - culegând aplauze furtunoase în "Elixirul dragostei", pe care l-am comentat, de asemenea. Lăcrămioara Cristescu a abordat alături de coreeanul Kim In Hui - el fiind o voce baritonală cu totul deosebită - un repertoriu dramatic în duetul din "Aida" și exemplele ar putea să continue, toate aceste repere alternând cu momente coregrafice deosebit de bine realizate din "Romeo și Julieta", "Corsarul" sau "Lacul lebedelor".

Am trăit o seară cum n-am mai avut prilejul de mult să regăsesc în stagiunea noastră, în festivalurile noastre; un concert de anvergură, realmente un foc de artificii, pe care o să-l păstrez încă multă vreme în memorie. Festivalul s-a încheiat așa cum probabil și-au dorit și sala arhiplină, dar, bineînțeles, și organizatorii.

Anca Florea