Arhivă : Cronici
Înapoi
Stagiunea de marți seara la Ateneul Român

Ultimul recital inclus în actuala Stagiune de marți seara, oferită publicului bucureștean de Filarmonica "George Enescu" în parteneriat cu Radio România Muzical, l-a readus pe scena Sălii mici a Ateneului Român pe tânărul pianist Iulian Ochescu.
Născut într-o familie de muzicieni, Iulian Ochescu este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din capitală la clasa profesoarei Gabriela Enășescu.
Deși a fost unul dintre artiștii cu cea mai mică vârstă dintre cei prezenți în această stagiune, cartea sa de vizită este destul de bogată: a câștigat premii la concursuri importante precum "Pro Piano", "Ina Macarie", "Mozart" de la Târgoviște sau "Panmusica Austria" de la Viena și a urmat cursuri de master susținute de personalități precum Martin Hughes, Jusus Frantz, Diana Ketler și Dan Grigore.
Marți, 29 mai 2012, un public foarte numeros a venit să-l asculte pe Iulian Ochescu. Poate surprinși de afișul laconic și diferit de programul care avea să urmeze, cei prezenți nu au avut nici o reacție după Preludiul și fuga catalog 876 în Mi bemol major de Bach, lucrare pe care dealtfel Iulian Ochescu a interpretat-o bine, într-o manieră adecvată cerințelor partiturii. A urmat Sonata "Quasi una fantasia" în Mi bemol major de Beethoven, în care au ieșit în evidență siguranța cu care tânărul pianist a abordat pasajele de virtuozitate, dar și o oarecare lipsă a viziunii de ansamblu a creației. Apoi, spectaculoasele scene din Carnavalul de la Viena op. 26 de Robert Schumann au oferit multe momente de excepție, redate cu siguranță și maturitate. Iulian Ochescu și-a continuat recitalul cu Melodia din Piesele impromptu op. 18 de George Enescu, într-o manieră deopotrivă profundă și expresivă și a confirmat apoi faptul că stăpânește foarte bine limbajul apropiat celui modern, prin Studiul op.65 nr.3 de Aleksandr Skriabin. Această lucrare a și încheiat recitalul tânărului pianist, neînduplecat de ropotele insistente de aplauze.