Arhivă : Cronici Înapoi

Concursul de interpretare muzicală 'George Georgescu' de la Tulcea

Publicat: vineri, 25 Mai 2012 , ora 9.55

La Tulcea, se desfășoară de 20 de decenii încoace, anual, un Concurs de Interpretare muzicală. Un lucru aproape miraculos pentru mentalitatea românească, pentru că indiferent de schimbările politice petrecute în zona autorităților locale sau la nivelul conducerii Liceului de Artă, acest concurs a continuat să existe ca cel mai important eveniment cultural al lunii mai, în oraș. Și nu este puțin, pentru că la Tulcea, în week-end-ul care a trecut, competiția se derula în paralel cu un festival internațional în aer liber - cea de-a 12-a ediție a Festivalului păstoritului - și complementar cu Noaptea muzeelor, o altă ocazie pentru tulceni de a ieși din casă și de a vizita gratuit destul de numeroasele muzee deschise din orașul lor, Centrul Eco Turistic Delta Dunării, Muzeul de etnografie și artă populară și Muzeul de istorie și arheologie.

Așadar, într-un oraș cu o evidentă vocație culturală, Concursul ce onorează memoria dirijorului George Georgescu, născut la Sulina, cu 125 de ani în urmă, a început joi, 17 mai, cu o ceremonie în care directoarea Liceului de Artă, doamna Roxana Sava a oferit plachete aniversare celor ce pe parcursul celor 20 de ediții au fost implicați în susținerea și organizarea competiției, festivitatea incluzând și difuzarea a două filme bine structurate și aranjate foarte inspirat în contextul general: unul dintre ele despre istoricul concursului, conceput de un studio de televiziune din oraș, iar celălalt despre maestrul George Georgescu, semnat de realizatoarea TVR Cultural Ivona Cristescu. Seara s-a încheiat cu recitalurile unor tineri muzicieni, elevi ai Liceului de Muzică "George Enescu" și câștigători ai Marelui Premiu al Concursului de la Tulcea în anii 2011, respectiv 2007, ale căror nume sunt legate într-un fel sau altul de Radio România Muzical: pianistul Ionuț Cibotariu, câștigător al Premiului al II-lea și al Premiului special acordat de Fundația "Lipatti" în cadrul Concursului de pian Zilele Lipatti organizat de postul nostru în 2011 și apoi de violoncelistul Ștefan Cazacu, semifinalist deocamdată al Concursului New Talent de la Bratislava, competiție ce se află în desfășurare și la care s-a înscris la propunerea Radio România Muzical. Ștefan a fost acompaniat de Iulian Ochescu, un pianist cu multe premii câștigate până la cei 17 ani ai săi. Un program destul de restrâns de recital, binevenit în finalul unei seri festive, și bine ales, cu lucrări foarte cunoscute și aș aminti, drept exemplificare, Zborul cărăbușului de N. Rimski Korsakov, cu care Ștefan Cazacu și Iulian Ochescu au pus punct primei seri a Concursului "George Georgescu".

Vineri și sâmbătă, 18 și 19 mai, au fost cele două zile dedicate exclusiv competiției. Juriul, alcătuit din profesorii Șerban Dimitrie Soreanu, în calitate de Președinte, Monica Noveanu, Valeriu Maior, Ioan Goilă, Adrian Stoica, Vasile Țugui, Cătălin Ștefănescu Pătrașcu, Ionel Voineag, Eleonora Enăchescu, Ioan Haplea, Dalila Cernătescu și concert-maestrul Orchestrei de Cameră Radio, Daniel Manasi, au apreciat evoluția a peste 270 de concurenți, înscriși la secțiunile pian, vioară, corzi grave, instrumente de suflat, țambal, canto și muzică de cameră.

În cursul dimineții următoare, pe parcursul unei Gale, au apărut din nou în fața juriului concurenții cei mai bine clasați la fiecare secțiune, cel mai bun dintre ei - stabilit prin votul juriului - urmând a primi Marele Premiu, în valoare de 1000 de Euro oferit, prin tradiție, de fiica dirijorului George Georgescu, Ioana Georgescu Răileanu.

La finalul Galei, după un vot rapid, juriul a făcut cunoscut și numele câștigătorului Marelui Premiu: Valentin Malanețchi, elev în clasa a X-a al Liceului de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Chișinău.

Bilanțul celor 20 de ediții ale Concursului Internațional "George Georgescu" este absolut impresionant și vă voi citi câteva cifre: 5290 de concurenți veniți din 36 de județe și 15 țări de proveniență. De-a lungul timpului, concurenții au fost incluși la 20 de categorii, însemnând tot atâtea instrumente, iar desfășurarea concursului a însumat 400 de ore. Asta, într-un oraș cu un număr de sub 100.000 de locuitori și un liceu de artă cu 350 de elevi, ce studiază 4 specialități - arte plastice, arhitectură, teatru și muzică.

Monica Isăcescu