Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 23 Mai 2012 , ora 11.13

Stagiunea de marți seara a adus în 23 mai 2012 în fața publicului bucureștean un nume sonor al scenei lirice actuale. Tenorul clujean Tiberius Simu a propus un program de lieduri dintre cele mai apreciate din repertoriul romantic francez și german.

Tiberius Simu este foarte cunoscut de publicul genului din toată țara, având încă din timpul studenției la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", la începutul anilor 2000, roluri importante în spectacole ale marilor instituții lirice din țară. Cartea sa de vizită este impresionantă însă prin activitatea internațională atât în zona studiilor, cât și în cea a interpretării, cele mai notabile momente fiind cele petrecute de acesta pe scenele operelor din Milano, Leipzig, Viena, Toulon și Montpellier. Cu toate acestea a fost destul de surprinzător faptul că publicul a venit într-un număr redus marți seară la Sala mică a Ateneului.


Un muzician profund

Încă de la primul ciclu de lieduri, cel din creația lui Jules Massenet, am remarcat vocea sigură, perfect adaptată sonorității sălii, dar și paleta largă de nuanțe bine adaptate fiecărui moment. A urmat ciclul "Dragoste de poet" de Robert Schumann, în care s-a evidențiat în plus o excelentă rostire a limbii germane, dar și eleganța și siguranța cu care tenorul Tiberius Simu a reușit să facă aproape neobservate destulele ezitări ale pianistei Silvia Sbârciu.

În ultima parte a fost prezentată o serie consistentă de lieduri compuse de Gabriel Faure, printre care binecunoscutele "După un vis" sau "Clar de lună", în care din nou am remarcat paleta foarte vastă de nuanțe potrivită creațiilor franceze.

Finalul recitalului a consolidat impresia lăsată pe tot parcursul serii de tenorul Tiberius Simu - aceea a unui artist foarte experimentat, cu un stil echilibrat și o voce remarcabilă, care prin toate detaliile interpretării sale trădează un muzician profund.

Dan Ghineraru