Arhivă : Cronici Înapoi

Finalul celei de-a doua ediții a Stagiunii de Compoziție Britanică

Publicat: vineri, 30 Martie 2012 , ora 10.28

În seara de joi, 29 martie 2012, a avut loc la Centrul Cultural Tinerimea Română ultima întâlnire din cadrul celei de-a doua ediții a Stagiunii de Compoziție Britanică. Ca de obicei, publicul prezent a putut lua contact cu muzicile compozitorilor contemporani din Regatul Unit, în interpretarea unor artiști români. Protagoniștii serii au fost grupul Archaeus, condus de Liviu Dănceanu și Corul Național de Cameră Preludiu, dirijat de Voicu Enăchescu.


Muzica trăirilor noastre

Prima lucrare prezentată a fost Los Rabanos pentru clarinet, vioară și vibrafon, de Richard Baker, o lucrare exotică interpretată de ansamblul Archaeus. Piesele Ecoul omului pădurii pentru vioară și pian de Tansy Davies și Trezește-ți vocea neîmblânzită pentru fagot și violoncel, de Judith Weir au reprezentat lucrările cele mai dinamice ale serii, încărcate de stări tensionate. Tot din creația lui Tansy Davies am mai ascultat Joc Uitat pentru oboi solo. Ultimele lucrări prezentate de către ansamblul Archaeus au fost Canto pentru vioară și pian de Helen Grime și Trei peisaje pentru clarinet, vioară, violoncel și pian de Philip Cashian, compozitor ce a fost prezent în sală.


Dublu debut dirijoral

Cea de-a doua parte a serii a fost dedicată creațiilor corale. Interesant este faptul că acest recital a reprezentat și debutul dirijoral al tinerilor Cristina Carp și Răzvan Rădos, membri ai coralei Preludiu. Lucrarea Virtute de Judith Weir, o transpunere muzicală a versurilor lui George Herbert, a avut rolul de a ne introduce în atmosfera acestui tip de muzică. A urmat apoi Departe de casă de John Woolrich, care a fost prezent în sală, iar finalul a fost marcat prin intermediul lucrării Primăvara în timpul iernii, de această dată în fața corului aflându-se dirijorul Voicu Enăchescu.

Astfel a luat sfârșit cea de-a doua ediție a Stagiunii de Compoziție Britanică, un eveniment realizat de British Council în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București și Radio România Muzical.

Radu Mihalache