Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 28 Martie 2012 , ora 11.04

În Sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marți seara a adus în data de 27 martie 2012 în fața unui public prezent într-un număr destul de mare, două tinere artiste lirice în formare la Falcultatea de Muzică din Brașov și Academia "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca: soprana Orsolya Vari și mezzosoprana Cristina Coatu.

Dacă soprana Orsolya Vari era destul de cunoscută și publicului din capitală, prin alte diverse recitaluri la care a participat, Cristina Coatu a fost chiar o premieră pe marile scene ale Bucureștiului.


Îmbinare fericită între celebritate și diversitate stilistică

Programul prezentat, alcătuit în majoritate din arii din opere, a îmbinat într-un mod fericit celebritatea unora dintre ele cu diversitatea stilistică. Alternând pe scenă sau în duetul Aida-Amneris din opera Aida de Giuseppe Verdi, Orsolya Vari și Cristina Coatu au fost două prezențe complementare, fiecare remarcându-se prin calități diferite. Dacă soprana Orsolya Vari a ieșit în evidență prin forța, ambitusul larg și coloristica diversă a vocii sale, dar și prin prezența scenică foarte sigură și destul de modernă, mezzosoprana Cristina Coatu a lăsat o bună impresie prin atitudinea clasică, dar și prin rigurozitatea interpretării.


Fără momente de ezitare

Un fapt demn de remarcat pentru două artiste aflate încă în formare este acela că recitalul fost unul bine realizat tehnic, neavând pe parcursul său chiar nici un moment de ezitare. Programul a cuprins arii și momente din opere precum La favorita de Donizzetti, Boema de Puccini, Forța destinului de Verdi sau Povestirile lui Hoffman de Offenbach, dar și lieduri de Schumann și Rahmaninov. Recitalul celor două tinere artiste a beneficiat de acompaniamentul de bună calitate al pianistei Gönül Abdula.


Dan Ghineraru