Arhivă : Cronici Înapoi

Un nou concert din cadrul Stagiunii de compoziție britanică

Publicat: luni, 27 Februarie 2012 , ora 16.48

În seara de 24 februarie 2012 a avut loc la Centrul Național de Artă Tinerimea Română un nou concert din cadrul Stagiunii de compoziție britanică. De această dată s-au aflat pe scenă membrii Ansamblului Archaeus, dirijați de Liviu Dănceanu, care ne-au propus noi creații semnate de compozitori britanici contemporani, prezentate în diverse combinații instrumentale.


Lupta dintre sonorități în compoziția britanică

Seara a fost deschisă de lucrarea Pârâul cântă de Helen Grime, scrisă pentru vioară, violoncel și pian, ce ne-a introdus în atmosfera spațiului scoțian, printr-o melodică simplă, specifică acestui univers sonor. Au urmat apoi Cântece dintr-o lume nemișcată pentru clarinet solo de Philip Cashian. Această piesă reușește să redea într-un mod foarte interesant trăirile celui ce se deplasează prin acest peisaj static descris, de la liniște până la panică. Cea de-a treia lucrare, Carillon pentru clarinet, vibrafon și pian de Martin Butler a reprezentat poate cel mai bine ideea concertului, aceea de luptă între sonoritățile brutale, violante și cele delicate.

Pe linia pe care tocmai am descris-o s-a înscris și piesa Axeman pentru fagot solo de Anna Meredith, care a expus întreaga paletă expresivă a acestui instrument. Lucrarea Schițe din albumul unui cimpoi pentru clarinet și pian de Judith Weir ne-a readus, prin sugestiile sale, în spațiul muzicii scoțiene. Finalul serii a aparținut lucrării Bach Machine de Julian Anderson, lucrare scrisă pentru vioară, clarinet și vibrafon.


Opinii avizate

După concert, am vorbit cu compozitorii Philip Cashian și Helen Grime.

Philip Cashian:

«Consider că evenimentul din această seară a reflectat foarte bine muzica contemporană britanică. Există o paletă largă de stiluri, diferite moduri de a scrie, diferite "zone" ale muzicii, așa că pentru mine, din punctul de vedere al compozitorului, a sunat foarte bogat și creativ.»


Helen Grime:

«Sunt de acord cu ce a zis colegul meu. La momentul acesta există în Marea Britanie o diversitate culturală foarte mare, sunt atât de multe influențe din diferite părți ale lumii și diferite tipuri de muzică și îmi pare bine că există o asemenea varietate creatoare.»


Philip Cashian:

«Într-adevăr. Ai, pe de-o parte, o lucrare pentru clarinet ce este inspirată într-un fel de un solo de chitară electrică, și pe de altă parte lucrări de inspirație folclorică, jazz, pop. Așa că ai un orizont foarte larg.»

Radu Mihalache