Arhivă : Cronici Înapoi

Trompetistul Maurice Andre a încetat din viață

Publicat: luni, 27 Februarie 2012 , ora 14.27

Marele trompetist francez Maurice Andre a încetat din viață sâmbătă, 25 februarie, la vârsta de 78 de ani. Maurice Andre reprezintă un simbol în cadrul lumii muzicale, muzicianul fiind apreciat pentru sunetul strălucitor și intonația impecabilă.

Cele peste 300 de înregistrări realizate în cursul celor 50 de ani de activitate stau mărturie asupra virtuozității sale excepționale. Interesul constant pentru readucerea in atenție a lucrărilor baroce, dar și pentru lărgirea repertoriului destul de restrâns pentru trompetă printr-o serie de transcripții realizate de el însuși reprezintă alte caracteristici ale marelui interpret.

Maurice Andre a studiat la Conservatorul de Muzică din Paris și a câștigat în tinerețe câteva competiții importante, ca cea de la Geneva, în 1955 și ARD de la Munchen, în 1963. În calitate de pedagog, Maurice Andre a contribuit, de asemenea, la formarea multor tineri trompetiști care desfășoară în prezent o frumoasă carieră internațională, nume ca Bernard Soustrot, Guy Trouvon sau Thierry Caens.

În 1979 s-a inaugurat la Paris și o competiție dedicată trompetei care-i poartă numele, ultima ediție a acestui concurs având loc în 2006. Maurice Andre, care s-a retras din activitatea concertistică in anul 2004, a încetat din viață in orașul francez Urrugne, cauza decesului nefiind făcută publică de familia sa.