Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 15 Februarie 2012 , ora 11.30

Stagiunea de marți seara a Filarmonicii "George Enescu" și-a reluat cursul obișnuit în Sala mică a Ateneului Român, după ce concertul de săptămâna trecută nu a mai avut loc datorită problemelor cauzate de condițiile atmosferice.


Muzică italiană de secol XVI

Am asistat marți, 14 februarie 2012, la un nou eveniment inedit pregătit în cadrul aceastei serii de concerte - unul care a propus publicului un program dedicat integral muzicii italiene din secolul al XVI-lea. Pe scenă s-au aflat doi muzicieni valoroși, specializați în repertoriul muzicii vechi - soprana maghiară Judit Andreisky și lutenistul român Caius Hera.

Judit Andreisky este un nume foarte cunoscut în această zonă a muzicii, deținând un adevărat record al colaborărilor cu numeroasele ansambluri de muzică veche din Ungaria, dar și din alte țări europene. Aceeași pasiune o împărtășește și Caius Hera - unul dintre puținii muzicieni români care explorează acest repertoriu, un artist care deține și o colecție impresionantă de instrumente de epocă cu coarde, realizate la comandă în aceeași modalitate în care erau confecționate cu sute de ani în urmă. O parte dintre instrumentele sale - vihuela, lăuta renascentistă și chitara barocă au putut fi auzite și văzute în recitalul de marți seară.


Prezentare foarte bine adaptată stilului

Dansurile sau suitele compuse, printre alții, de Filippo Azzaiolo, Cesare Negri, Baldasare Donato, Giovanni Gastoldi și Giovanni Pierluigi da Palestrina - au fost prezentate de cei doi muzicieni într-o manieră foarte bine adaptată stilului, subliniind muzicalitatea acestor creații italiene, iar scurtele prezentări dintre piese și alternanța instrumentelor au reușit să evite ușoara monotonie pe care o creează acest tip special de muzică în concert.

Dan Ghineraru