Arhivă : Cronici Înapoi

Contraste

Publicat: vineri, 27 Ianuarie 2012 , ora 12.19

Am avut o surpriză plăcută joi, 26 ianuarie 2012, când în sala Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" am observat de ce prezență numeroasă s-a bucurat concertul de muzică contemporană inclus în Stagiunea organizată de Consiliul Britanic de la București. Sigur, sala nu era plină, însă ținând cont de vremea de afară, mărturisesc că nu mă așteptam să întâlnesc foarte multe persoane la eveniment.

Calitatea concertului a îndreptățit eforturile celor care au asistat, căci pianista Adriana Maier, violonista Diana Moș, violistul Marian Movileanu, clarinetistul Emil Vișenescu și violoncelistul Eugen Popa, reuniți în Ansamblul "Profil", coordonat de prof.univ.dr. Dan Dediu au oferit o interpretare convingătoare a opusurilor create de compozitori britanici contemporani, dintre care doi s-au aflat în sală.


Lucrări de Gary Carpenter și Philip Cashian

Trio-ul de Gary Carpenter s-a dovedit a fi unul extrem de poetic, pe care l-am savurat cu atât mai intens cu cât am avut parte de o cheie de interpretare din partea compozitorului însuși. Dacă în prima parte am fost împinși spre reverie, în cea de-a doua ne-am confruntat cu un fir melodic aspru, dur, cu același efect pe care în pictură l-ar avea să zicem, o lumină directă, crudă asupra subiectului pictat.

Philip Cashian ne-a prezentat compoziția sa - Cutia diavolului pentru clarinet, violă și pian, cu contraste ce se succedau rapid, ilustrând o anume tensiune, o anume angoasă, pe care o anunță de altfel și titlul piesei.


Inițiativă conformă unei capitale europene

Publicul a aplaudat acest eveniment, iar inițiativa celor de la British Council, secondat de Radio România Muzical, Universitatea Națională de Muzică din București, Muzeul Național "George Enescu" și Centrul Național "Tinerimea Română" se dovedește a fi conformă unei capitale europene, unde există preocupare pentru cele mai noi tendințe artistice.

Următorul eveniment inclus în Stagiunea de compoziție britanică are loc în data de 23 februarie.

Petra Gherasim