Arhivă : Cronici Înapoi

Cvartetul Transilvan în recital la Madrid

Publicat: miercuri, 5 Decembrie 2012 , ora 9.52

În seara de miercuri, 28 noiembrie 2012, a avut loc la Madrid un recital susținut de Cvartetul Transilvan. Înscris în agenda manifestărilor organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale și derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Regatul Spaniei, evenimentul s-a desfășurat în sala de concert a Academiei Regale de Arte Frumoase San Fernando, clădire situată chiar în centrul istoric al metropolei. Cum era de așteptat, seara a debutat cu o serie de cuvântări susținute de reprezentanții Ambasadei și ai Ministerului Culturii, menite să evidențieze importanța acestui moment festiv.

Programul propus de muzicienii care formează Cvartetul Transilvan - violoniștii Gabriel Croitoru și Nicușor Silaghi, violistul Marius Suărășan și violoncelistul Vasile Jucan - a fost unul bogat, format din lucrări celebre, unele aparținând repertoriului cult, altele nu. Pentru a fi subliniat caracterul românesc al serii, recitalul a debutat cu Balada lui Ciprian Porumbescu, ce nu mai are nevoie de nicio introducere. Au urmat partea a III-a din Divertismentul K.V. 137 și tot partea a III-a din Divertismentul K.V. 126 de Wolfgang Amdeus Mozart, Meditație din opera Thais de Jules Massenet și Salut d'amour de Edward Elgar. De menționat este faptul că o bună parte din repertoriul propus a fost alcătuit din aranjamente ale unor lucrări ce nu au fost scrise pentru o formulă camerală, centrul de greutate revenind în primul rând viorii întâi. Astfel, Gabriel Croitoru a avut ocazia să-și dezvăluie din nou subtilitatea interpretativă în piese precum Liebeslied de Fritz Kreisler sau Humoresca op.101 nr.7 de Antonin Dvoűák. Prima parte a conținut de asemenea și o porție de muzică de film, fiind interpretate pagini din Lista lui Schindler de John Williams și Por una cabeza de Carlos Gardel, un celebru tangou interbelic prezent în coloana sonoră a numeroase pelicule, printre care și Parfum de femeie.

Cea de-a doua parte a recitalului a fost dedicată în totalitate creației folclorice românești. Asumându-și un rol de ceteraș, Nicușor Silaghi a oferit publicului alături de colegii săi două suite de piese populare din Transilvania, respectiv din Muntenia. Efectul acestui moment a fost unul extraordinar, artiștii primind îndelungi aplauze la scenă deschisă.

Finalul serii a venit ca un fel de anticipare a săptămânilor următoare, aducând în atenția madrilenilor o serie concerte de colinde românești. Acestea au reprezentat o bună concluzie pentru un eveniment deosebit și pentru o frumoasă seară de miercuri. Foarte probabil sunetul celor din Cvartetul Transilvan i-a însoțit ceva vreme pe ascultători prin efervescența unui oraș care zilele astea își împarte existența între marile mișcări de protest și pregătirile de sărbători...

Radu Mihalache