Arhivă : Cronici Înapoi

Premiera unui nou film documentar Dinu Lipatti

Publicat: luni, 3 Decembrie 2012 , ora 14.11

Programul Zilelor Lipatti 2012 a inclus vineri, 30 noiembrie, premiera unui film documentar dedicat marelui pianist, ce poartă semnătura a două binecunoscute realizatoare de televiziune: Ruxandra Țuchel și Oana Drăgulinescu. Care este povestea nașterii acestui documentar ne spune chiar Ruxandra Țuchel:

«Arhiva TVR are foarte multe lucruri pe care le ține ascunse, din păcate trebuie să scormonești ca să le găsești, ele nu sunt prea organizate. Am făcut acest film documentar impulsionată de Oana Drăgulinescu, prietena și colega mea, ea a realizat o parte din interviuri, în special cel cu Dragoș Tănăsescu, care mi se pare într-adevăr o mare realizare, pentru că l-a înregistrat cu trei luni înainte de moartea acestuia. Ea mi-a propus să realizez montajul, să găsesc filmări din arhiva televiziunii române și să fac interviul cu Grigore Bărgăoanu.»

Două dintre interviurile cele mai ample care alcătuiesc acest documentar sunt așadar cele cu muzicologii Dragoș Tănăsescu și Grigore Bărgăoanu. Mărturiile biografilor lui Lipatti au fost intercalate într-o manieră vie, atractivă, cu fragmente de filmări din arhiva uitată a Televiziunii Române, în care personalități precum Nadia Boulanger, Sir Yehudi Menuhin, Florica Musicescu, dar și Madeleine Lipatti vorbesc despre Dinu Lipatti. Imagini impresionante, care au fost îmbinate cu interviuri realizate recent cu pianiști precum Matei Varga și Mara Dobrescu, dar și cu fotografii și, desigur, cu muzică.

La premieră a fost prezentă și criticul de teatru și realizatoarea de emisiuni TV, Marina Constantinescu:

«Această oră în preajma lui Lipatti, cu astfel de însoțitori, pur și simplu dezgropați dintr-o arhivă abandonată a TVR, în care numai hazardul sau Dumnezeu au vrut să se găsească aceste imagini incredibile, nu-mi vine să cred că ce am văzut există și că până acum a stat undeva îngropat. Sper ca acest film să fie difuzat și în cinematografe, dar și pe postul național de televiziune și cred că după asta, așa cum am așteptat și după filmul lui Philippe Roger, așa cum era el, așteptăm dezbateri. Dezbateri despre valoare, despre ce înseamnă să mergi pe acest drum, când pare că totul ți-e împotrivă. Să vorbim despre valorile noastre, cu dăruire și cu smerenie, așa cum s-a întâmplat în filmul acesta. Acest periplu de imagini de fapt înseamnă o aventură a unui spirit și cred că Dinu Lipatti este mai presus decât muzician, o mare spiritualitate și în această seară, împreună, am reușit să pășim în intimitatea ființei lui și a celor care au avut șansa să-l cunoască, să-l asculte.»

Aproape de finalul acestei ediții a Zilelor Lipatti, câteva cuvinte din partea criticului muzical Anca Florea:

«Este o idee foarte bine venită, în general, tenacitatea, încăpățânarea cu care s-a dorit să se realizeze această ediție a 2-a a Festivalului, și să nu ofere numai recitaluri, concerte, să fie mai complexă. Este un lucru extraordinar și trebuie și admirat și felicitat ca atare.»

Reportaj de Andreea Chiselev