Arhivă : Cronici Înapoi

Jurnal de călătorie - Dresda și Capela de stat din Dresda

Publicat: marți, 6 Noiembrie 2012 , ora 10.11
Când se vorbește despre Dresda muzicală, alături de celebra Semperoper este amintită întotdeauna și Capela de Stat din orașul de pe Elba. Capela de Stat din Dresda a luat ființă în anul 1548: a fost și este una dintre cele mai venerabile și calitative ansambluri simfonice ale lumii. O tradiție solidă este garanție atât pentru prezent cât și pentru viitor Aici au lucrat, printre alții Heinrich Schütz, Johann Adolf Hasse, Carl Maria von Weber și Richard Wagner pentru care această orchestră avea calitățile unei minunate harpe. În ultimii 100 de ani, la pupitru au continuat să apară cei mai mari dirijori implicați în viața muzicală germană: Karl Böhm, Joseph Keilberth, Rudolf Kempe, Otmar Suitner, Kurt Sanderling, Herbert Blomstedt și Giuseppe Sinopoli. Celebrul compozitor și dirijor Richard Strauss a fost legat, sub o formă sau alta, de muzicienii din Dresda peste 60 de ani. Lucrarea sa, Simfonia Alpilor, este dedicată Capelei de Stat din Dresda. Mare parte dintre partiturile straussiene au fost cântate la Dresda în interpretări celebre.


Dirijori contemporani

Bernard Haitink a fost dirijor șef aici în perioada 2002 - 2004, iar Fabio Luisi între 2007-2010. Acum a venit rândul maestrului Christian Thielemann să ocupe poziția de dirijor șef al Capelei de Stat din Dresda, avându-i alături pe Sir Colin Davis, dirijor de onoare încă din 1990 și pe Myung-Whun Chung care în stagiunea 2012-2013 deține la Dresda poziția de prim dirijor invitat.

La 1 septembrie, cu primul concert din stagiunea 2012 - 2013, Christian Thielemann și-a făcut intrarea oficială în poziția de dirijor șef al celebrei Staatskapelle din Dresda. În program: Lieduri pentru soprană și orchestră de Hugo Wolf, solistă Renée Fleming și Simfonia a VII-a de Anton Bruckner.


Actuala stagiune a Capelei de stat din Dresda

Aceeași Staatskapelle se află și pe scenă în concertele simfonice și în fosă la spectacolele de operă. Astfel, noul dirijor șef de la Dresda, Christian Thielemann, va dirija în seara zilei de 18 noiembrie 2012 și primul său spectacol liric - un Cavaler al rozelor cu o distribuție de excepție: Mareșala - finlandeza Soile Isokoski, una dintre cele mai apreciate voci de soprană ale momentului și Octavian - mezzosoprana germană Daniela Sindram care a mai cântat acest rol la Mannheim și la Deutsche Oper Berlin.

Vor urma reluările cu spectacole deja aflate în repertoriu printre ele Lohengrin de Richard Wagner, producții noi ca Manon Lescaut de Puccini (premiera la 2 martie 2013) și în coproducție cu Festivalul de Paști de la Salzburg, un Parsifal ce va purta și el semnatura Semperoper din Dresda. Orchestra va rămâne strâns legată de acest Festival de Paști de la Salzburg căci, din 2013, Christian Thielemann va prelua și aici direcția artistică.


Dirijorul Christian Thielemann

…s-a născut la Berlin într-o familie de mari și sinceri melomani. Cariera sa a început în 1978 când este angajat corepetitor la Deutsche Oper Berlin. După angajamente la Gelsenkirchen, Karlsruhe și Hannover, în 1985 Thielemann ajunge prim dirijor la Opera din Düsseldorf. În 1988 devine cel mai tânăr director muzical - Generalmusikdirektor - la Nürnberg după care, în 1997 revine la Deutsche Oper Berlin unde rămane în aceeași pozitie de Generalmusikdirektor timp de șapte ani.

Urmează un nou pas înainte în cariera care se dovedește a fi de excepție - din 2004 și până în 2011 este Generalmusikdirektor la Filarmonica din München pentru ca, în vara lui 2012 să opteze pentru poziția de dirijor șef al Capelei de Stat din Dresda.

În stagiunea 2012-2013 repertoriul orchestrei are două puncte de maxim interes: Richard Wagner, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani și Hans Werner Henze, unul dintre cei mai apreciați compozitori germani a cărui dispariție la 85 de ani a fost anunțată cu câteva zile în urmă, la 27 octombrie 2012. Desigur, programul stagiunii este bogat și ambițios, iar în fața ansamblului vor păși, continuând tradiția, mari dirijori, instrumentiști și cântăreți. Printre ei: Vladimir Jurowski, David Afkham, Herbert Blomstedt, Jonathan Nott, Maurizio Pollini, Diana Damrau, Piotr Beczala, Andreas Kißling, Emanuel Ax, Hélène Grimaud. De asemenea, muzicienii din Dresda vor realiza mari turnee internaționale în Beijing, Chicago, Washington, New York, Viena, Paris.


Cristina Sârbu