Arhivă : Cronici Înapoi

'Duelul viorilor' la Sala Radio

Publicat: joi, 20 Septembrie 2012 , ora 14.26

La început am mers într-o lume romantică alături de Brahms și Smetana. Ghizi - Liviu Prunaru și vioara Stradivarius. Apoi, am ajuns în lumea secolului XX, cu Kreisler și al său Tamburin chinezesc și cu Elgar și al său Salut d'amour. Ghizi - Gabriel Croitoru și vioara Guarneri. Asistați, după regulile de cod ale luptei, de un arbitru în persoana pianistului Horia Mihail, cei doi violoniști spadasini ne-au plimbat mai departe prin lumile lui Svendsen, Hubay, Sarasate și Șostakovici. În ultima parte a programului, cele două viori acompaniate de pian ne-au dus departe, în perioada barocului cu Sonata pentru două viori și pian de Handel. Trecând peste timp, două veacuri mai târziu, am ajuns să ascultăm Sonata pentru două viori a lui Prokofiev. Moszkowski a încheiat seara de miercuri, 19 septembrie, cel de-al cincilea recital din Duelul Viorilor.

"Un duel cu doi spadasini fără cusur", spune Ovidiu Miculescu, președinte director general Radio România, care a mai adăugat: "Este unul dintre spectacolele cele mai reușite pe care, în ultimii ani, Radio România a reușit să le transforme într-un brand. Cred că acest duel va trebui să continue. Sunt amândoi, după părerea mea, absolut geniali."

Tot așa au considerat și cei 1200 de spectatori din sală și de pe scenă, care au fost fermecați de lumile în care i-au condus cele două viori.

"Sunt încântat că am reușit să ajung la un spectacol unic. Să sperăm că nu-i ultimul pe scena radioului nostru drag."

"Nu numai vioara, ci și interpretul și pianistul au făcut față cu brio continuu la tot."

"Extraordinar. Absolut extraordinar."

"Un concert foarte reușit. Felicitări celor care l-au organizat."

Ce spun artiștii?

"Mi-a făcut mare plăcere să vedem atâția oameni în sală."

Obosiți?

"Un pic. Suntem chiar la jumătatea turneului, înconjurați de public și în față și în spate și în dreapta și în stânga".

E ciudat?

"Este, poate ciudat, însă să nu uităm că există săli construite așa. Așa că publicul la stânga unui pianist nu mai este un lucru chiar atât de neobișnuit. Ne-am bucurat că am avut succesul acesta mare la București, pentru că e unul dintre concertele importante din acest turneu și sunt mai mult decât sigur că la anul facem chiar două spectacole pentru că văd că multă lume în ultimul moment s-a gândit să ia bilete și n-au mai avut de unde."

Liviu Prunaru, Horia Mihail și Gabriel Croitoru.

Aseară am fost la Sala Radio călători în altă lume. Una a muzicii bune.

Reportaj de Adina Dragomir,
Radio România Cultural