Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Beethoven de la Bonn 2012 (I)

Publicat: marți, 18 Septembrie 2012 , ora 14.29

Pentru cei care iubesc muzica, Bonn este, prin excelență, orașul în care s-a născut și și-a trăit primii 22 de ani de viață Ludwig van Beethoven. Într-o casă modestă, tipică pentru o familie a anului 1770, a venit pe lume cel care avea să fie numit titanul de la Bonn. Casa este astăzi un muzeu, pe care l-am vizitat de mai multe ori, cu uimire și sfială - este foarte clar că nu bogăția aduce geniul.

În același timp, Bonn este fosta capitală a Republicii Federale Germania - statut pierdut în 1990 în favoarea actualei capitale, Berlin. Un oraș liniștit și care are multe de oferit.

«Bonn este un loc fermecător și mic, unde poți găsi lucruri tradiționale foarte vechi, datorate unei istorii foarte lungi. Pe de altă parte, un oraș foarte modern, unde companii noi și-au găsit sediul, unde se fac noi cercetări și unde se găsește și un sediu ONU cu din ce în ce mai mulți secretari și posibilități de a integra din ce în ce mai mulți oameni aici, în businessul local și internațional. Este un peisaj minunat, avem fluviul Rinn care va împărți mereu orașul în două. Este un oraș foarte verde și calm, unde poți ajunge cu rapiditate în orice punct îți propui și unde poți realiza orice îți propui, cu ajutorul partenerilor pe care ți-i alegi.

Orașul s-a schimbat destul de mult după ce nu a mai fost capitala Germaniei. Avem 25.000 locuitori în plus și în timp am construit pentru festivalul Beethoven de aici un public complet nou față de timpurile când Bonn era capitală. Cred că doar 5% din publicul de atunci mai există și astăzi, am construit un public nou și mai tânăr.» - Ilona Schmiel, intendantul festivalului Beethoven de la Bonn, pe care îl conduce din anul 2004.


Ilona Schmiel și o scurtă istorie a festivalului Beethoven.

«Festivalul a început în 1845 și a fost întemeiat de Franz Liszt, cu un motiv foarte clar - atunci s-a inaugurat statuia lui Beethoven din Munsterplaz, finanțată și de cetățenii orașului, dar, în cea mai mare parte, de Franz Liszt. Ca să vă dați seama de importanța evenimentului, la inaugurare a participat și regina Victoria a Marii Britanii, ceea ce era ceva cu totul ieșit din comun, într-adevăr. Festivalul nu a fost gândit ca unul anual; în anii 1870 au creat un festival de muzică de cameră chiar în casa memorială Beethoven care fusese renovată grație eforturilor locuitorilor din Bonn. Practic, după al doilea război mondial, Festivalul Beethoven a fost adus din nou la viață sub forma unui eveniment anual, cu muzicieni de mare clasă și cu un buget pe măsură, fiind vorba de un festival din capitala Germaniei. Se cânta muzica lui Beethoven și cea a unui singur compozitor contemporan, la fiecare ediție.

În 1993, când capitala era deja la Berlin, s-a luat decizia de a opri organizarea acestui festival. Primarul de atunci nu și-a dat seama de reacția pe care o va trezi decizia sa - trebuie să recunoaștem că festivalul era atunci la un nivel foarte jos, fără o politică de marketing și de a atragere a unui nou public. Așadar, oamenii din Bonn au ieșit pe stradă într-un soi de maratoane, alături de nume mari ca Anne Sophie Mutter sau Alfred Brendel, care au cântat gratis, clamând ideea - Dați din nou Festivalul Beethoven orașului. Așa că din 1997 managementul festivalului a fost schimbat și ei și-au început efectiv munca în 1998.»


Reportaj realizat de Cristina Comandașu