Arhivă : Cronici Înapoi

Recital Thomas Hampson la Theatre des Champs Elysées

Publicat: marți, 18 Ianuarie 2011 , ora 10.59
Thomas Hampson este recunoscut ca fiind cel mai mare bariton american de astăzi și, de curând, cânta la opera din New York împreună cu Angela Gheorghiu. Însă nu mai apăruse la Paris de aproape zece ani. Publicul francez nu l-a uitat pe baritonul înalt și carismatic care îl sedusese atunci, în limba franceză, la Opera Bastille... chiar dacă este american.

Duminică 16 ianuarie 2011, nu au rămas locuri libere la recitalul lui de la Theatre des Champs Elysées. Cu diferența că Thomas Hampson este o excepție în programele pariziene: nu este un tânăr în vogă așa cum este Jonas Kaufmann sau Joyce di Donato, dar un artist matur și instalat de multă vreme în panteonul internațional. Acompaniat de Wolfram Rieger, un pianist uluitor care parcă îi citea gândurile, Thomas Hampson a propus un program foarte personal și eclectic - Schubert, Mahler și, mai ales, cântece americane de Samuel Barber.

Vocea lui, voluptuoasă dar și luminoasă, corespunde foarte bine acestui repertoriu. Puterea vocii dar mai ales intensitatea cu care el trăiește fiecare moment și expresivitatea chipului său, sunt două din motivele pentru care el trebuie auzit în concert. Personajul, la fel ca și tehnica și frazarea, este foarte îngrijit. Chiar poate un pic prea mult mai ales în Mahler, unde lipsește o anumită spontaneitate.

Dar Thomas Hampson nu este implicat numai pe jumătate în ceea ce face și fiecare virgulă, fiecare respirație este în așa fel gândită să-și atingă ținta. El știe cum să atragă publicul în lumea lui și nu îl lasă să-i scape.


Alexandra Diaconu