Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneu

Publicat: vineri, 11 Noiembrie 2011 , ora 14.43

Marți, 8 noiembrie 2011, Sala Mică a Ateneului Român a găzduit un nou concert din seria săptămânală propusă de Stagiunea de marți seara, dedicată tinerelor talente ale școlii interpretative autohtone.

În prima parte, tubistul Daniel Mureșan, student în anul II la Universitatea Națională de Muzică din București, acompaniat la pian de Adriana Maier, a reușit să ofere un recital consistent la acest instrument dificil și foarte rar întâlnit în această postură. Două lucrări celebre în transcripție proprie, Czardas de Vittorio Monti și concertul Iarna din Anotimpurile de Antonio Vivaldi au fost întregite de Concertul pentru tubă și pian de Ionel Dumitru.

În partea a doua l-am urmărit pe pianistul de 17 ani, Marius Deneș, elev al profesoarei Ligia Pop la Liceul Dinu Lipatti din capitală, într-un recital, de asemenea, curajos prin complexitatea lucrărilor abordate. Trebuie remarcată și prezența destul de numeroasă a publicului, format în majoritate din tineri muzicieni, fapt care ne îndreptățește să credem că Stagiunea de marți seara a devenit un etalon printre aceștia.

În final vă ofer câteva impresii culese după terminarea concertului de la violoncelistul Marin Cazacu, unul dintre muzicienii care atât prin aportul personal, cât și prin Fundația "Prietenii muzicii - Serafim Antropov" susțin acest proiect al Filarmonicii "George Enescu":

«O seară la Ateneul Român cu doi tineri care promit că vor face o carieră frumoasă în lumea muzicală românească. Un instrument mai puțin prezent pe scenele de concert cum este tuba - l-am ascultat pe Daniel Mureșan la acest instrument, un tânăr cu un talent deosebit, cu o virtuozitate cum rar întâlnesc la acest instrument. Celălalt instrumentist tânăr care a fost prezent în această seară m-a impresionat cu posibilitățile lui foarte tehnice, are și muzicalitate și sensibilitate - este un tânăr care promite și care, sperăm că în viitor, fiind încă tânăr, se va dezvolta și în direcția necesară într-o creativitate mai deosebită. Este vorba despre poezia muzicii, care vine cu vârsta, mai ales la băieți.»

Dan Ghineraru