Arhivă : Cronici Înapoi

Formația de muzică veche Bezmârâ - la Institutul Cultural Român

Publicat: luni, 3 Octombrie 2011 , ora 13.39

Cea de-a patra întâlnire muzicală din seria Când Bizanțul eram noi a avut loc joi, 29 septembrie 2011, la sediul Institutului Cultural Român din București, cu participarea Formației de muzică veche Bezmârâ din Turcia. Recitalul, intitulat generic Epoca lui Cantemir, a avut în program lucrări de Dimitrie Cantemir, dar și altele, semnate de predecesorul acestuia, Ali Ufki. Prin intermediul acestora, publicul numeros prezent la Institutul Cultural Român s-a bucurat de o adevărată călătorie în lumea muzicii interpretată în secolul al XVI-lea și al XVII-lea la curtea otomană.


Iată ce ne-a declarat despre ansamblul "Bezmârâ" Bekir Baloglu, unul dintre membrii săi:

«Ideea înființării a fost a lui Fikret Karakaya, care este și un foarte bun muzicolog, un cercetător al muzicii vechi. El a studiat lucrările lui Ali Ufki și ale lui Dimitrie Cantemir, melodii foarte speciale și pline de sensibilitate, care de altfel sper că vor plăcea publicului român. Fikret Karakaya este și lutier, construiește instrumente muzicale având ca model poze în miniatură din vremea respectivă, este și profesorul meu și o persoană importantă pentru noi, muzicienii din acest ansamblu.»


Fondată în 1996, formația "Bezmârâ" a început să concerteze în 1998, după doi ani în care Fikret Karakaya a lucrat la reconstituirea instrumentelor folosite la curtea otomană. Printre acestea se numără cheng-ul, o harpă de origine orientală sau chekhroud-ul, o lăută bas. Stilul muzical nu se bazează pe înlănțuiri armonice, ci pe un discurs orizontal, în care ornamentele specifice fiecărui instrument contribuie la crearea unor frecvente momente de eterofonie. Iar interpretarea a reflectat pe deplin pasiunea cu care muzicienii formației Bezmârâ încearcă să readucă în actualitate o cultură muzicală apusă, cea otomană.

Următoarea întâlnire din seria Când Bizanțul eram noi va avea loc în 28 octombrie, când Formația Anatolia din Turcia va prezenta tot pe scena Institutului Cultural Român muzică din perioada otomană. Concertele vor fi prezentate și în continuare de Constantin Răileanu, liderul fomației de muzică veche Anton Pann.

Andreea Chiselev