Arhivă : Cronici Înapoi

Primul CD cu compozitori români interbelici editat la Viena

Publicat: luni, 7 Martie 2011 , ora 16.21

Raluca Știrbăț față în față cu Enescu, Constantinescu și Silvestri

Am urmat invitația Institutului Cultural Român din Viena, care a marcat împlinirea a 130 de ani de la nașterea lui George Enescu prin prezentarea unui nou disc compact. Este vorba despre înregistrări cu muzică de pian scrisă de George Enescu și câțiva contemporani în interpretarea pianistei Raluca Știrbăț. Raluca Știrbăț este originară din Iași și stabilită din 1994 la Viena, unde a absolvit Universitatea de muzică la secția de pian concertant. Ea prezintă pe acest disc Suita op. 10 și Sonata în fa diez minor de George Enescu, Piesa de concert scrisă de Constantin Silvestri în 1944 și Toccata «Joc Dobrogean» de Paul Constantinescu – un program consistent, reprezentativ pentru modernitatea clasică a muzicii noastre, interpretat cu bravură și finețe.

Casa Gramola interesată de compozitorii români

Discul este editat de casa Gramola din Viena, o întreprindere de familie fondată în 1924 și specializată în distribuția de discuri lansate de mari firme internaționale. Firma Gramola s-a arătat interesată să producă, după cum vedem, pentru prima dată la Viena un disc cu muzică de pian scrisă de compozitori români interbelici, iar cea care a dus la îndeplinire acest proiect este Raluca Știrbăț. După cele două discuri semnate de Luiza Borac în Germania cu câțiva ani în urmă, ne aflăm în fața unei noi apariții discografice de calitate pe piața muzicală internațională, care poate contribui la o mai bună cunoaștere a valorilor muzicii românești.

Curaj, trudă și har

Faptul că o pianistă cu structura temperamentală și puterea de pătrundere a Ralucăi Știrbăț a dorit să se specializeze în acest repertoriu este absolut remarcabil. Nu doar claritatea și expresivitatea cu care redă partiturile enesciene, ci și prezentarea pertinentă, concisă a pieselor în broșura introductivă a discului arată soliditatea dialogului Ralucăi Știrbăț cu compozitorii la care s-a oprit. Sper din toată inima ca apariția acestui disc să fie urmată de cât mai multe apariții în concert ale interpretei pe scene mari din România și din lume, pentru că ea dă strălucire acestei muzici cu curaj, cu trudă și cu har.