Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Meridian a ajuns la cea de-a șasea ediție

Publicat: miercuri, 15 Decembrie 2010 , ora 11.05
În data de 13 decembrie 2010 a început cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional "Meridian", organizat sub egida Societății Internaționale de Muzică Contemporană. Cu acest prilej, în data de 8 decembrie 2010 s-a desfășurat, în Aula Palatului Cantacuzino, o conferință de presă avându-i ca amfitrioni pe compozitorii Carmen Maria Cârneci și Sorin Lerescu, Directorul festivalului. La manifestare au participat personalități ale vieții muzicale românești, printre care autorii de muzică contemporană Mihaela Vosganian, Irinel Anghel, George Balint și muzicolog Despina Petecel-Theodoru.

Compozitoarea Carmen Maria Cârneci a semnalat încă de la începutul conferinței faptul că această ediție a Festivalului "Meridian" se deosebește de cele precedente printr-o atenție îndreptată în primul rând asupra ansamblurilor camerale ce vor evolua pe scenă - Ars Nova din Cluj-Napoca și Archaeus - formație condusă de compozitorul Liviu Dănceanu - ambele alcătuite din "interpreți-veterani" ai muzicii contemporane românești, până la Ansamblul Opus Art, coordonat de Cătălin Crețu. Totodată, am aflat că printre cei prezenți în cadrul acestei ediții se numără compozitorul Costin Miereanu și saxofonistul Daniel Kientzy.

Pe afișul festivalului - la care publicul va avea acces gratuit - figurează lucrări semnate de Ștefan Niculescu, Doina Rotaru, Corneliu Dan Georgescu și Lucian Mețianu, dar și partituri create de reprezentanți ai tinerei generații de compozitori - Diana Rotaru, Sabina Ulubeanu, Cătălin Crețu și Mihai Măniceanu. Conferința s-a sfârșit într-un mod inedit - cu prezentarea, de către compozitoarea Irinel Anghel, a unei mascote propuse publicului concertului programat în seara de 13 decembrie în Aula Palatului Cantacuzino.


Alexandra Cebuc