Arhivă : Cronici Înapoi

Alexandru Tomescu - concert de caritate la Paris

Publicat: marți, 14 Decembrie 2010 , ora 12.51

Am fost destul de surprinsă de vestea că violonistul Alexandru Tomescu va susține un concert la Paris pe 13 decembrie 2010. Asta pentru că turneele pe care le organizează în România sunt extrem de mediatizate, iar despre acest concert, nu altundeva, ci la Paris, presa nu știa absolut nimic.

Apariția lui Alexandru Tomescu la Bazilica St. Clothilde din centralul și elegantul Arondisment 7 parizian se înscrie cumva în nota cu care violonistul ne-a obișnuit de doi ani încoace. Turneele Music On, pe care le-a demarat împreună cu pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma, au cuprins și o latură de campanie socială, vizați fiind nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de auz. La Paris, Alexandru Tomescu a răspuns invitației unei asociații destul de nou înființate, Next Steps, care se ocupă de finanțarea tratamentelor de reeducare a tinerilor tetraplegici.

Așadar, un concert în preajma Crăciunului pentru adunare de fonduri. Prezența pe scenă a violonistului român a fost precedată de interpretarea de către Orchestre de l'Alliance și de dirijorul de origine iraniană Pejman Memarzadeh a Uverturii "Egmont" de Beethoven și a Simfoniei în Do major de Georges Bizet. O interpretare aproape corectă, fără intenții foarte rafinate, justificată oarecum de tinerețea membrilor orchestrei și a începutului de carieră dirijorală la care se află Memarzadeh.

Nivelul artistic al serii a fost ridicat considerabil de Alexandru Tomescu, solist al Concertului de Max Bruch, una dintre piesele de rezistență ale repertoriului său. Cu atitudine sigură, sunet încărcat de emoție și persuasiune, Tomescu a condus cu sine orchestra și publicul francez, care îl cunoaște pe violonist din postura sa de laureat al Concursului "Jacques Thibaud". Este primul concert la care merg în această perioadă pariziană și la care văd publicul ridicându-se în picioare, aplaudând, cerând bis după bis și încheind seara cu strigăte de "Bravo!". Pe deplin meritate de Alexandru Tomescu, cel care, cu un manager abil, ar putea să apară mai des pe scenele europene și internaționale. În seara zilei de 14 decembrie 2010 el va evolua din nou la Paris, pe scena renumitei Săli Gaveau, într-un concert cu circuit privat.


Monica Isăcescu
(cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris)