Arhivă : Cronici Înapoi

Inaugurarea pianului Bösendorfer Imperial Grand la Sala Radio

Publicat: marți, 16 Noiembrie 2010 , ora 15.02

Conferința de presă dedicată inaugurării noului pian din Studioul de concerte "Mihai Jora", la sediul Radio România, a avut loc joi, 11 noiembrie 2010, la Centrul "Eugen Preda" al instituției. Conferința i-a avut ca invitați pe Oltea Șerban-Pârâu, directoare a Orchestrelor și Corurilor Radio, Tiberiu Soare, dirijorul concertului de inaugurare, precum și pe membrii Romanian Piano Trio: pianistul Horia Mihail, violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Răzvan Suma.

Noua achiziție a Sălii Radio este un Bösendorfer Imperial. Instrumentul, fabricat la Viena, are o claviatură extinsă, de 97 de clape, prin care sunetul câștigă în anvergură. O altă caracteristică este dimensiunea, modelul Imperial Grand fiind, la cei 2,90 metri lungime, cel mai mare pian de concert de serie din lume. Valoarea estimativă a unui astfel de pian este de 175.000 de dolari.

Cei prezenți la conferința din 11 noiembrie au avut ocazia să vadă și să fotografieze instrumentul, iar inaugurarea propriu-zisă a avut loc loc vineri, 12 noiembrie, la Sala Radio. Primul pianist care a avut ocazia de a încânta publicul prin timbrul și posibilitățile tehnice ale pianului Bösendorfer a fost Horia Mihail, care a interpretat în deschiderea concertului Fantezia pe teme poloneze de Fréderick Chopin. Concertul s-a desfășurat sub egida turneului MusicOn al formației Romanian Piano Trio și a mai avut în program Rondo-ul pentru violoncel și orchestră de Antonín Dvoűák, Rapsodia Tzigane pentru vioară și orchestră de Maurice Ravel și Simfonia fantastică de Hector Berlioz.

Andreea Chiselev