Arhivă : Cronici Înapoi

Proiectul ‘Ascultă 5 minute de muzică clasică’ - o primă impresie

Publicat: marți, 12 Octombrie 2010 , ora 12.47

Ascultă 5 minute de muzică clasică este titlul celui mai recent proiect inițiat de Radio România Muzical pe tot parcursul lunii octombrie și care își propune să promoveze muzica clasică în spații neconvenționale – precum mall-uri, hipermarket-uri, supermarket-uri și chiar parcuri – difuzând 5 minute de muzică clasică pe zi în spațiile amintite.

Într-o zi de sâmbătă, 2 octombrie 2010, am căutat să aflăm care a fost efectul acestei inițiative asupra clienților unuia dintre magazinele „Cora”. Iată ce am aflat:


Ruxandra Nedelcu, inginer:

«În lumea agitată și în viața nebună pe care o trăim în ultimii ani, cred că puțină muzică clasică ar aduce liniște în sufletele noastre, ale tuturor, indiferent de vârstă, indiferent de profesie. Cred că muzica clasică a fost neglijată în ultimul timp, deși nu face discordanță față de noile genuri muzicale, ci dimpotrivă, se situează deasupra acestora.»


Mihaela Ciorabu, psiholog:

«Este o idee destul de bună, pentru că în general oamenii au nevoie de puțină relaxare. Ce poate fi mai frumos decât să te duci într-un parc și să asculți muzică, nu numai să te relaxezi? Consider că și pentru copii este un lucru bun, este practic o terapie care înseamnă foarte mult pentru ei, mai ales atunci când sunt mici. Spun acest lucru pentru că am studiat psihologia și cunosc aceste detalii. Este o idee foarte bună, va prinde foarte bine oamenilor care știu să aprecieze muzica adevărată. Și probabil că acești oameni sunt foarte mulți, numai că trebuie motivați. Asta contează cel mai mult.»


Valentin Obreja, inginer:

«Mi se pare binevenită inițiativa de a difuza muzică clasică oriunde, nu numai la radio, pentru că e bine să încercăm să avem o contrapondere la muzica modernă, de multe ori foarte agresivă. Cred că muzica clasică ar trebui să aibă un loc mai bun decât cel pe care îl are în momentul de față. Eu cred că se produce o segregare a societății în mai multe segmente: cei care preferă manifestările de cultură adevărată sunt din ce în ce mai puțini și vor fi din ce în ce mai izolați. Acum se promovează cultura celor care cred că ea se poate face fără școală și fără talent. Mi se pare extrem de util să asculți 5 minute de muzică clasică zilnic, pentru că oamenii nu pot aprecia ceea ce nu cunosc. Deci, dacă vor face cunoștință cu muzica clasică, vor putea și să o aprecieze.»

Alexandra Cebuc