Arhivă : Cronici Înapoi

Un nou sediu pentru Centrul Cultural al Republicii Ungare din București

Publicat: marți, 23 Februarie 2010 , ora 14.05
Vineri, 19 februarie 2010, a avut loc inaugurarea noului sediu al Centrului Cultural al Republicii Ungare, situat pe strada Gina Patrichi la numărul 8. Deschiderea festivă l-a avut drept gazdă pe Bretter Zoltan, directorul instituției, alături de care s-au aflat Kelemen Hunor, Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Hiller Istvan, Ministrul Educației și al Culturii din Ungaria și poetul Mircea Dinescu.

După vernisajul expoziției prezentate de Festivalul Mediawave din Ungaria am putut asculta concertul chitariștilor Tátrai Tibor (acompaniat de colegii săi din trupa Tátrai Trend), Gyárfás István și A.G. Weinberger. Concertul a avut și el aerul unei expoziții, la care cei care nu au mai avut loc în sală priveau pentru câteva momente din holul și el neîncăpător, pentru a continua apoi discuțiile cu cei prezenți la recepție. Muzica reușit să ofere un ambient ideal pentru toți cei de față: o combinație între un fusion-jazz plin de vervă și energie și expresivitatea din blues. Publicul s-a lăsat pătruns ușor de atmosfera creată, aplaudându-i îndelung pe muzicieni, în special pe chitaristul A.G.Weinberger.

Iată ce ne-a declarat Bretter Zoltan, directorul Centrului Cultural ungar în legătură cu noul sediu și viitoarele proiecte:

„Noul sediu este minunat, este o casa boierească foarte frumoasă în stil neobrâncovenesc din 1936 și ne place că ne aduce atmosfera Bucureștiului, nu numai de odinioară, dar a Bucureștiului în general. Și dacă mă întrebați de proiecte, chiar asta este important să vă spun, că vrem să fim o instituție a Bucureștiului, vrem să ne integrăm cât mai bine în viața culturală, muzicală, teatrală de aici. Cel mai mare proiect ar fi să realizăm un teatru în aer liber în centrul Bucureștiului, precum și un cinematograf în aer liber, iar programele noastre obișnuite și neobișnuite se vor derula în continuare”.

Despre rolul Centrului Cultural Ungar la București - Ministrul Kelemen Hunor:

„Este foarte bine că Centrul Cultural al Republicii Ungare are un nou sediu și din acest punct de vedere, acea pată de culoare în viața culturală a capitalei va fi mai bogată, mai frumoasă. Sunt convins că acest centru va fi un cămin pentru creația culturală contemporană și pentru dialogul româno-maghiar în ceea ce privește valorile culturale. Cunoașterea reciprocă e foarte importantă și eu am constatat de-a lungul anilor faptul că în domeniul culturii acest dialog merge mult mai bine decât în politică, de exemplu. Este o posibilitate de a ne cunoaște și de a ne înțelege mult mai bine reciproc și acest rol al Institutului Cultural Maghiar e foarte important, așa cum este și rolul Institutului Cultural Român la Budapesta. În nou context, în care atât Ungaria cât și România sunt membri ai Uniunii Europene, trebuie să căutăm o altă perspectivă de colaborare, o colaborare mai bogată și mai intensă. Din acest punct de vedere mă bucur că astăzi, în februarie 2010, am reușit să oferim, pe bază de reciprocitate - este adevărat, un loc, o casă, un imobil foarte potrivit pentru Centrul Cultural al Republicii Ungare”.
Andreea Chiselev