Arhivă : Cronici Înapoi

Editura ICR în librăriile bucureștene

Publicat: miercuri, 15 Septembrie 2010 , ora 11.06

Institutul Cultural Român a lansat de curând o nouă serie de evenimente, desfășurate sub titulatura Editura ICR în Librăriile bucureștene, cu scopul de a asocia apariții editoriale cu evenimente artistice și culturale: concerte, lecții deschise, expoziții. Despre lansarea albumului Manuscrise bizantine în colecții bucureștene și concertele grupul Stavropoleos ne-a vorbit doamna Nicoleta Vuțescu de la Secția de promovare a Institutului Cultural Român:

“Institutul Cultural Român demarează în această toamnă proiectul Editura ICR în librăriile bucureștene, care își propune organizarea unor evenimente culturale în spațiile celor mai importante librării din Capitală. Proiectul are ca scop promovarea și creșterea vizibilității volumelor editate de editura ICR. Cele trei tipuri de evenimente pe care vi le propunem sunt un recital de muzică bizantină, o lecție deschisă de istoria artei și o expoziție de fotografie. Fiecare dintre aceste evenimente va fi însoțit de prezentarea unor albume lansate de editură.

Seria se deschide pe 11 septembrie 2010 cu lansarea albumului Manuscrise bizantine în colecții bucureștene, coordonat de Ileana Stănculescu și cu recitalul de muzică bizantină susținut de grupul Stavropoleos. Lansarea și recitalul sunt programate pentru 11 și 12 septembrie 2010 în trei mari librării: Librăria Cărturești de la Muzeul Țăranului Român, librăria Mihai Eminescu și librăria Humanitas Kretzulescu. Începem proiectul cu prezentarea lucrării Manuscrise bizantine, pentru că este un album apărut de curând, care nu a fost lansat încă și care aduce în atenția publicului o zonă foarte puțin cunoscută, literatura bizantină. Albumul cuprinde studii efectuate de o echipă de cercetători din România și din străinătate și manuscrise din colecțiile Patriarhiei, ale Bibliotecii Academiei, ale Muzeului de Artă din București și ale Muzeului de Istorie.

Grupul Stavropoleos, înființat la Mănăstirea cu același nume, este elementul inedit al lansării, fiind format din clerici, teologi, studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Universitatea de Muzică din București. Corul este condus de arhidiacon lect. univ. dr. Constantin Oprea, având în program atât lucrări bisericești cât și laice.”

Interviu realizat de Andreea Chiselev